Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pražskou Národní třídu zkoumají archeologové!

Výzkum na Národní třídě
Výzkum na Národní třídě  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
3. srpna 2009
18:25

Okolí stanice metra Národní třída od pondělí zkoumají asi dvě desítky archeologů. Věří, že najdou gotické sklepy a jiné zajímavosti.

Výzkum by měl trvat asi pět měsíců, podle mluvčího archeologů Cymbalaka se jedná o jeden z největších pražských výzkumů v posledních letech. Nad stanicí by pak měl vzniknout multifunkční objekt Copa centrum.

Několik archeologů dohlíželo už minulý týden na odstraňování novodobých vrstev. Podle Cymbalaka jsou už částečně odkryté zásypy sklepů bývalých domů nebo dvůr někdejší školy.

Archeologové předpokládají, že by na místě mohli nalézt gotické sklepy nebo doklady o raně středověkém osídlení, které by patřily k někdejší osadě Újezd u svatého Martina. Část plochy v minulosti poničily novodobé domy, vědci ale čekají, že pod jejich sklepy budou neporušená naleziště.

Průběžné výsledky výzkumu chtějí archeologové zpřístupnit veřejnosti. Plánují je pravidelně zveřejňovat na webových stránkách NPÚ, o výzkumu bude natočen také dokument, který by měl přiblížit i to, jak do této lokality zasáhla novodobá výstavba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi