Hotelům chybějí zahraniční turisté, především Němci, Angličané, Irové, Nizozemci, Japonci a Američané. Všude v republice… Ale nejvíce je to pochopitelně vidět v Praze. „Obsazenost se propadá o zhruba 18 procent, ceny pak o 10 až 11 procent,“ postěžoval si Jiří Gajdošík, šéf luxusního hotelu Le Palais Prague.

Hotely si zatím drží personál, někde už se však i propouští. „Bylo to nutné, jinak to bohužel nejde,“ řekl Gajdošík. Například hotel InterContinental očekává pokles hostů o 10 procent a podle mluvčí Petry Kazdové byl největší ve druhém čtvrtletí. Smíchovskému andel’s Hotel sice hosté neubyli, snížily se však tržby. „Skladba hostů je letos jiná,“ řekla zástupkyně hotelu Dana Tomášová. U některých národností, například Američanů či Španělů, je pokles téměř poloviční.

Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, naopak tvrdí, že vina je částečně na straně hoteliérů. „Měli by s větším předstihem garantovat pevné a nízké ceny na příští sezonu. Nemohou zlevňovat na poslední chvíli, to už jsou katalogy cestovních kancelářích dávno distribuované,“ řekl Blesku.

Kdy ekonomická krize skončí a lidé začnou hlavní město opět navštěvovat, nikdo nemůže ani tušit. Praha je přitom na návštěvnících životně závislá. Turistika a cestovní ruch vytváří v Praze okolo 100 tisíc pracovních míst a tvoří 25 procent příjmu!