Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

10 nejčastějších otázek o rodičovském příspěvku

Odhady ekonomické situace ministerstva financí nejsou radostné, česká rodina by to měla pocítit hlavně strachem o práci
3. srpna 2009 | 05:00

Osmadvacet týdnů mateřské dovolené uteče s miminkem jako voda, a najednou je tu úřední změna. Pobyt doma s miminkem se náhle jmenuje rodičovská dovolená. Blesk zjišťoval nejčastější otázky k rodičovské dovolené.

1. Musím si o rodičovský příspěvek žádat, nebo je vyplácen automaticky? A kde se o něj vlastně žádá?

O rodičovský příspěvek si musíte požádat, nejlépe ještě před koncem mateřské dovolené. Stačí zajít a požádat na úřadu práce – odbor státní sociální podpory, pod který spadáte podle místa trvalého bydliště.

2. Jak je to s délkou mateřské?

Pokud budete mít nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství, můžete si vybrat, na výběr máte tři možnosti. Čím déle budete doma, tím méně budete brát (ale delší dobu).

Rychlé čerpání

Na rodičovské dovolené budete jen do 2 let věku dítěte a měsíčně budete dostávat 11 400 Kč.

Klasické čerpání

Doma budete do tří let věku dítěte (36 měsíců) a měsíčně budete dostávat 7600 Kč.

Pomalejší čerpání

Do 21 měsíců věku dítěte budete brát 7600 Kč a potom až do jeho 4 let budete dostávat 3800 Kč.

3. Dokdy se musím rozhodnout, jakou rychlost si vyberu?

Pokud chcete rychlou variantu (tzn. 11 400 Kč měsíčně po dobu dvou let), tak o ni musíte požádat nejpozději do 30 týdnů věku dítěte. Pokud se rozhodnete pro klasické čerpání (tedy 7600 Kč měsíčně po dobu tří let), musíte o něj požádat v tom měsíci, kdy bude vašemu miminku 21 měsíců.

4. Co se stane, když si nemůžu vybrat nebo si zapomenu požádat?

O rodičovský příspěvek nepřijdete, ale výběr za vás udělá stát. Pokud si totiž nepožádáte, automaticky dostanete pomalejší variantu (tedy budete rodičovský příspěvek pobírat 4 roky).

5. Kam mám nahlásit, že jsem změnila své rozhodnutí a chci mít jinou rychlost?

Jednou zvolenou rychlost už změnit nemůžete. Dokonce ani pokud se budete s partnerem střídat při pobírání rodičovského příspěvku.

6.Jsem na rodičovské dovolené a ráda bych dítě dávala do školky. Prý je tam nějaké omezení?

Pokud máte dítě mladší než 3 roky, můžete ho dávat do jeslí nebo školky maximálně na 5 dní v měsíci. Jestli máte dítě starší než 3 roky, můžete ho dávat do školky na 4 hodiny denně nebo 5 dní měsíčně.

7.Jsem na rodičovské dovolené a ráda bych si přivydělala. Kolik si můžu vydělat, abych nepřišla o příspěvek?

Výše rodičovského příspěvku nezáleží na tom, kolik si vyděláte. Jediné, co musíte, je řádně zajistit péči o své dítě jinou dospělou osobou.

8. Když pobírám rodičovskou a čekám další dítě, mám nárok opět na mateřskou?

Až vám lékař potvrdí formulář Žádost o peněžitou pomoc v mateřství, vy ho dovyplníte a předáte svému zaměstnavateli. To, že začínáte pobírat peněžitou pomoc v mateřství, zároveň nahlásíte na úřadu práce. Ten pozastaví vyplácení rodičovského příspěvku. Na konci mateřské dovolené o něj opět požádáte.

9. Skončila mi mateřská dovolená a u zaměstnavatele má ještě nevybranou dovolenou. Můžu si ji vybrat?

Zbývající dovolenou si můžete vybrat bezprostředně po skončení mateřské dovolené tak, že na ni naváže. Zaměstnavatel je povinen žádosti o čerpání dovolené po skončení mateřské vyhovět.

10. Nastoupila jsem na rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel mi proplatil nevybranou dovolenou. Neovlivní to výši příspěvku?

Ne. Sice příjem musíte uvést a nechat potvrdit zaměstnavatelem, ale při rodičovské dovolené je neomezený přivýdělek. Jeho výši udáváte jen kvůli vypočtení celkového příjmu rodiny, kdybyste např. žádala o některou z dávek hmotné nouze.


PTEJTE SE ODBORNÍKA NA TELEFONU

TÉMA: Rodičovský příspěvek

Na vše, co vás zajímá okolo vyplácení rodičovského příspěvku, se můžete zeptat odbornice Aleny Jírové z ministerstva práce a sociálních věcí. Ptát se můžete v pondělí 3. 8. 2009 od 10 do 11 hodin.

 

Autor: Radka Růžičková