Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

3. srpen 1989: Našinci nemají v barech šanci

ilustračné foto
ilustračné foto  (Autor: Famous)
Autor: VP, rum - 
3. srpna 2009
05:00

Letní měsíce s turistickou sezonou jsou přímo ideální k nejrůznějším kontrolám kvality služeb v restauracích. Nejinak tomu bylo i před dvaceti lety.

Do Večerní Prahy (VP) psali čtenáři neblahé zkušenosti s obsluhou pražských podniků, kde už za komunistů ždímali hlavně cizince, kde to šlo.

„Po procházce malebnou Malou Stranou jsme chtěli se ženou a dětmi zajít do vinárny U Patrona. Vrchní nás ale ani nepustil dovnitř s tím, že nemáme úroveň, a jestli chceme jíst, tak nám dá jen bifteky,“ rozčiloval se jeden ze čtenářů.

Večerka se tak společně s pracovníky národního výboru vydala na kontrolu. První přišla na řadu proslulá pražská diskotéka ČKD na Můstku. „Kdybychom nevytáhli průkazy kontrolorů, nepustili by nás ani do výtahu. Když jsme vyjeli do sálu, v klidu jsem tam seděli. Inu, nevypadáme na bohaté cizince ani na lepší sortu lidí, kteří kouří marlborky,“ psala VP.

Další zastávkou byl Slovanský dům, kde se kontroloři zaměřili na kvalitu pokrmů. „Tři porce zvážené šunky vydaly místo 300 gramů jen na 230, máslo bylo o 10 gramů lehčí. Spotřebitel by tak byl ošizen o 11 korun a 20 haléřů,“ psala dál VP. Holt personál v takových podnicích opravdu našince nečekal, a když, tak to byly většinou veksláci nebo společnice pro devizové cizince, a těm na nějaké váze šunky nesešlo...

ZÍTRA ČTĚTE: Mámo, co dávají dnes v "bedně"?

marceska1 ( 4. srpna 2009 11:51 )

No cekám uz dlouho na popis Taxi sluzby pred revolucí..... V cem byla horsí tehdy a vcdem je lepsí ted????? Mám dojem, ze je spousta vecí, za které se Cesko muze i ted po 20 letech stydet a hodne. Co se týká Taxi sluzby, není snad ve svete jedinnýturistický pruvodce, který by cizince pri návsteve Ceska neupozornoval práve na tuto "vynikající" sluzbu, kterou jsem mela moznost si svým manzelem vyzkouset a neprála bych Vám slyset spoustu známých a vubec lidí, kterí navstívili Cesko a lícili mi svoje zázitky s Taxi sluzbou......

blesk123456 ( 3. srpna 2009 12:08 )

ano, dvoji ceny existovali, to si pamatuji, nejen v pohostinství, ale třeba i obchodě, kde například součástí objednávky ND třeba na autobusy byl dotaz, zda je zboží na export nebo ne. Pokud bylo na export, tak nákupní cena byla i několikanásobně vyšší pro objednatele. Dobře si to komunisti zařídili. Taková nepřímá daň i po roce 89 to fungovalo, leč obchodníci svým dodavatelům lhali a zboží jdoucí za hranice se kupovali za "tuzemské" ceny. on Komunista jaksi nedal rovnou příležitost všem, ale jen "vyvoleným" a "rovnějším", takže těch pár vyvolených si mohlo dělat co chtěj a protože neexistoval svobodný tisk, tak o tom nešlo psát a protože veksláci měli narozdíl od chudých příslušníků VB spoustu peněz, tak nebyl problém tyto zchudlé ochránce zákona lehce podplatit a provozovat tak restaurce v článku uvedené.

gogo ( 3. srpna 2009 06:51 )

Panebože to je ale neskutečná pitomost... Ano, cizinců zde v té době ještě tolik nebyla a tak se zájem číšníků na diškrece zaměřoval především na tzv. "devizové" cizince. Ale toto napsat dnes ??? Spousta a spousta let po roce 1989, kdy zvítězila svoboda a demokracie, kdy teprve vznikly soukromé hotely, restaurace, hospody a různé stánky, jsme teprve cizincům ukázali co je to ta pravá česká pohostinnost a poctivost ! Spousta let po roce 1989 v troskách Československa zvaném Česko existovaly v pohostinství (a nejen v něm) málem oficielně dvojí ceny !! Jedna pro našince, druhá pro cizince ! Kteří se nestačili divit ! Plivací pisálek by si měl, jak se říká, nejdříve zamést před svým prahem....

Zobrazit celou diskusi