Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bouřka: Smrt hrozí i uvnitř domu!

Bouřka
Bouřka  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, lj - 
2. srpna 2009
09:51

Za bouřky jsou lidé ohroženi úderem blesku ve volné přírodě i v domech. Podle předpovědi meteorologů by dnes měly postihnout Česko bouřky a prudké deště. Vyplatí se tedy dodržet zásady bezpečnosti nejen při pobytu v přírodě, ale i doma.

Člověk může být v přírodě nejvyšším bodem a ty si blesky hledají. Odborníci radí před bouřkou neutíkat, nebezpečí úderu tím stoupá. Nejlépe je podle nich zalehnout, pokud možno do prohlubně, aby ani kousek těla nevystupoval nad rovný povrch. Tak je nutno setrvat, dokud se bouře nevzdálí alespoň deset kilometrů. Bouře je v této vzdálenosti, když se dá napočítat mezi blesknutím a hromem alespoň do třiceti.

Venku je vyloženě nebezpečné podle odborníků držet kovové a jiné předměty, které jsou vyšší než člověk. Mohou během bouře působit jako hromosvod. Vidle, hrábě nebo třeba lyže je lépe za bouřky odhodit.

Podle znalců je ještě víc než pohyb v otevřeném terénu za bouřky nebezpečné setrvávat v blízkosti vysokých stromů, skal či sloupů. Člověk by od nich měl být nejméně dva metry, ale raději mnohem dál.

Zhruba každý desátý blesk se větví a může způsobit několikanásobný zásah. To je nebezpečné v místech, kde se shlukuje větší počet lidí, například na sportovních stadionech nebo hudebních festivalech. Účastníci těchto akcí by měli raději odejít za bouřky do budovy s hromosvodem, nebo se schovat do auta či autobusu.

Smrt hrozí i uvnitř domu

Výboje blesku mohou poranit nebo zabít člověka také uvnitř domu, a to dokonce i tam, kde je hromosvod. Blesk může sjet po klasické televizní anténě, pokud je na střeše výš než hromosvod. Odborníci radí vypojit před bouří televizor ze sítě a odpojit kabel od antény.

Lépe je nepoužívat z bouřky v domě žádný elektrospotřebič, nemýt si ruce pod tekoucí vodou z vodovodu, nesprchovat se, netelefonovat z pevné linky a nepracovat s počítačem.


Co dělat při zásahu

Při zásahu člověka se musí ihned začít s oživováním, a to až do chvíle, než dorazí lékař. Předtím by měl zachránce odtáhnout postiženého na bezpečné místo, aby blesk neuhodil i do něho. Zasažený člověk umírá prý až v 80 procentech případů, ve zbylých 20 procentech je těžce poraněn a hrozí mu trvalé následky na zdraví.

demiro ( 3. srpna 2009 07:06 )

Tak děkuji za vysvětlení, fakt jsem to nevěděl a po netu se šíří tolik ověřených vědeckých, poplašných zpráv, že jsem z toho kolikrát jelen. Přiznávám sebekriticky, že jsem se mýlil. Hezký den.

mouse ( 2. srpna 2009 20:03 )

O anténě je to známé, a to žes to ještě neslyšel ao vodovodních trubkách to není náš problém ale tvůj. Jistě, já anténu nevytahuju a sprchovat se sprchuju i na chatě, zatím se nic nestalo, ale určité riziko tu je a stát se něco může, i když se to třeba nestane tobě, ale někomu koho znáš, nebo teprve poznáš.

evolve ( 2. srpna 2009 19:18 )

Ty jsi ještě toho neslyšel. Ale mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že redakce nic neslaví. Blázen jsi bohužel jen ty.

james ( 2. srpna 2009 12:20 )

Ano, chce si něco přečíst o statické elektřině, Farradayově periodické kleci, hromosvodech pasivních i aktivních (těm aktivním nevěřím) a taky o síle výboje a možnostech,kdy se z tzv.blesku zápalného může stát blesk kulový. S těmi zásadami v přírodě souhlasím.

demiro ( 2. srpna 2009 11:56 )

Tak, co je moc, to je moc! Toto slyším poprvé v životě a je to, podle mě, blábol. O anténě a televizoru je to známé, ale ostatní elektrospotřebiče, PC, sprcha a pod.? To máme zalézt pod postel /dřevěnou/? Koukám do kalendáře apríl dnes není, v redakci asi něco oslavují...

Zobrazit celou diskusi