Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

'Kanárský' ostrov La Palma sužují požáry

Požár po pádu letadla do obytné čtvrti poblíž amerického města Buffalo
Požár po pádu letadla do obytné čtvrti poblíž amerického města Buffalo  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
1. srpna 2009
14:31

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, vypukl dnes velký lesní požár, který přiměl místní úřady k evakuaci asi 4000 lidí.

Požár, který stále není pod kontrolou, se rychle šíří ve třech směrech. Podle agentury AFP rychlému postupu živlu napomáhá nárazový vítr o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu, jakož i tropická teplota dosahující až 38 stupňů Celsia.

"V současné době nejsou podle našich informací klienti českých cestovních kanceláří. Z celkového počtu přibližně 800 českých turistů, kteří jsou nyní na Kanarských ostrovech, je nejvíce na ostrovech Tenerife (cca 250 osob), Gran Canaria (cca 250), Lanzarote (cca 150) a Fuerteventura (cca 150 osob). V současnosti směřují na Kanárské ostrovy přibližně 4 charterová letadla s českými turisty týdně," uvedl v prohlášení mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

S požárem bojuje asi 250 hasičů, dobrovolníci a členové lesní stráže. Od začátku léta Španělsko už postihla série velkých lesních požárů. Jen za poslední dva týdny oheň sežehl na 45.000 hektarů porostů. První náměstkyně předsedy vlády, vedoucí úřadu vlády a vládní mluvčí Mária Fernándezová uvedla, že je to proti loňsku už skoro dvojnásobné množství zničených lesů.

Po dvou takzvaných černých letech, kdy bylo v roce 2005 při požárech spáleno 155.000 hektarů a v roce 2006 188.000 hektarů, bylo loni a předloni Španělsko od velkých požárů relativně uchráněno. V roce 2007 ovšem na Kanárských ostrovech vypukly dva mimořádně ničivé lesní požáry.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi