Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Objev expertů: Čerstvý česnek pomáhá srdci a cévám

Česnek
31. července 2009 | 07:19

Někteří kuchaři a kuchařky sáhnou z pohodlnosti raději po česneku sušeném. Není s ním tolik starostí při loupání a zpracování jako s tím čerstvým, ale zdravotníci z jejich lenosti mají radost jen minimální.

Sušený česnek totiž není zdaleka tak zdravý jako ten čerstvý, který blahodárně působí především na srdce.

Podle expertů také netkví zázračnost česneku ve vysokém obsahu antioxidantů, ale především z obsahu hydrogen sulfidu, který uvolňuje cévy. Ale tato látka se z česneku uvolňuje až tehdy, kdy je stroužek nasekán, utřen či rozmačkán. Pro blahodárné účinky na srdce je potřeba používat česnek čerstvý a vždy ho ještě minimálně rozkrájet.

Alexej
Autor: Ludmila Dušková

Doktor Dipak K. Das z Michiganu zdůrazňuje, že hydrogen sulfid se uvolňuje skutečně jen ze syrového česneku po jeho rozmačkání. A právě tato látka působí blahodárně na srdce a cévy, které rozšiřuje a tím umožňuje lepší prokrvení tkání.

„Jak rozmačkaný, tak zpracovaný česnek v pokusech s hlodavci snižovaly poškození cév a srdce nedostatkem kyslíku, ale čerstvý česnek měl mnohem výraznější účinek na obnovu krevního průtoku aortou a zvyšoval tlak v levé komoře srdce,“ tvrdí doktor Das.

 

Autor: Famous