Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Únosce policistů zabilo komando

Martin šašinka alias Novák (+34)
Martin šašinka alias Novák (+34)  (Autor: Policie ČR)
Autor: Pavel Čempěl - 
30. července 2009
20:41

Únosce policistů je po smrti. Martin Šašinka alias Novák (†34), který v květnu v Havířově odzbrojil, zneškodnil a unesl dvoučlennou hlídku v jejím autě, zahynul při přestřelce se slovenskou policií. Ta, poučená blamáží českých kolegů, se zesměšnit nenechala a s ozbrojeným gangsterem se nemazlila.

Zločinec uprchl po havířovském incidentu za hranice a ukrýval se v rodné Handlové. Už v roce 2002 se účastnil ozbrojené loupeže v německém klenotnictví. Slovenská kriminálka Šašinku vypátrala na základě eurozatykače. Ve středu večer, posílena o elitní zásahovou jednotku, obklíčila jeho dům v Handlové.

Podezřelý byl ozbrojen, a tak se policie chtěla vyhnout přímému střetu. Když však ani po šesti hodinách vyjednávání nemínil opustit svůj úkryt, vyrazilo do akce speciální komando. Když Šašinka na příslušníky komanda vystřelil, ti opětovali palbu a trefili zločince do ruky. „Střela však zasáhla i plíce. I přes následné dvacetiminutové oživování muž zemřel,“ uvedl mluvčí slovenského policejního prezidia Martin Korch. Zákrok a použití zbraně byly podle něj vyhodnoceny jako oprávněné.


Loupil v klenotnictví, pak zesměšnil hlídku

V roce 2002 se Šašinka účastnil ozbrojené loupeže v klenotnictví v Německu. Soudu se ale vyhnul. Pasoval se do role korunního svědka, práskl společníky a byl vyšetřován na svobodě. Změnil si jméno na Novák a zmizel. V ilegalitě žil do letošního května, kdy na něj kvůli banálnímu přestupku narazili dva policisté v Havířově. Hlídka nevěděla, s kým má co do činění, a nespoutala ho. Toho násilník využil, sebral policistům zbraně a nechal se odvézt do lesíka. Tam jim nasadil vlastní želízka, nechal je tam a ukradl jejich služební vůz.

bigmen ( 31. července 2009 14:00 )

KDYBY MĚLI KAŽDÉHO KDO KRADE ZASTŘELIT TAK U NÁS NEJSOU NEPŘIZPŮSOBIVÍ, ANI JEDEN POLITIK A MINIMÁLNĚ PŮLKA ČECHŮ

siroky11 ( 30. července 2009 22:09 )

Je vidět, že Slovensko má zřejmě statečnější muže v policii, než ta naše slavná Policie ČR - ta je pouze pro "srandu králíkům". Co už zadržených , i spoutaných pachatelů jim uteklo. Jsou jenom pro ostudu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání