Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Teroristický útok na Mallorce: Bomba zabila 2 policisty

Autor: ČTK, rvs - 
30. července 2009
16:42

AKTUALIZOVÁNO: Bombový útok na turistickou Mallorcu. Exploze zabila dva četníky. Úřady se domnívají, že šlo o akci baskitské teroristické skupiny ETA.

K explozi došlo před druhou hodinou odpoledne poblíž četnických kasáren ve městě Palmanova a oba mrtví policisté jeli pravděpodobně ve chvíli výbuchu v autě.

Přímo naproti kasárnám přitom stojí hotel, ktarý je přes sezónu plný zahraničních turistů. Zatím není známo, je-li někdo z turistů i mezi zraněnými. Na Mallorce je v této době asi 1500 Čechů.

Výbuch na Mallorce následoval jen den po explozi bomby u kasáren četnictva v Burgosu na severu Španělska. Bylo při něm lehce zraněno více než 60 lidí, včetně 22 žen a šesti dětí.

Středeční útok v Burgosu, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil, úřady připsaly baskické separatistické organizaci ETA. Španělský deník El Mundo na svých internetových stránkách uvádí, že se jedná už o druhý útok ETA proti civilní gardě v posledních dvou dnech.

Španělsko na Mallorce po útoku uzavřelo vzdušný i námořní prostor, takže z ostrova nemohou odlétat letadla, ani odplouvat lodě. V těchto chvílích probíhá intenzivní pátrání po teroristech, do kterého se zapojila civilní garda, námořní hlídka i vrtulníky.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi