Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlík z belgického vězení: Za Čecha se jen vydával!

Uprchlý vězeň Mráček
Uprchlý vězeň Mráček  (Autor: Interpol)
Autor: ČTK, rvs - 
30. července 2009
10:03

Vězeň, který v úterý uprchl z belgického vězení a jímž je podle Interpolu Vítězslav Mráček, měl zřejmě falešné doklady. Čtyřiatřicetiletý Mráček totiž údajně pobývá v České republice a nikdy nebyl trestaný.

V Belgii tak byl zřejmě odsouzen někdo, kdo se za něj jen vydával. Uvedl to deník Právo s odvoláním na neoficiální zdroje.

Na omyl se údajně přišlo, když se čeští policisté na popud Interpolu vydali do Mráčkova trvalého bydliště. Tam podle zatím nepotvrzených zpráv zjistili, že hledaný uprchlík a Mráček jsou podle fotografií dva různí lidé. Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká však nechtěla tyto informace komentovat.

Mluvčí správy belgických věznic Laurent Sempot již ve středu řekl, že mezi uprchlíky nebyl žádný Čech. "V naší databázi je veden jako člověk z bývalé Jugoslávie," prohlásil o vězni, kterého Interpol označil za českého občana.

Sempot připustil, že vězeň mohl před belgickými úřady vystupovat pod falešnou identitou. Za mřížemi byl podle něj kvůli krádežím. Byl prý členem zahraničního gangu, který chtěl v Belgii provádět krádeže a kořist pak vyvézt za hranice. Muž byl ve vězení teprve několik měsíců a měl tam zůstat až do roku 2014.

Interpol uvedl, že Mráček byl odsouzen za krádež s přitěžujícími okolnostmi. Spolu s ním utekl i Belgičan, který si odpykával trest mimo jiné za pokus o vraždu. Současně uprchli z vězení v Merksplasu nedaleko Antverp i čtyři další vězni, kteří byli postupně dopadeni.

Podle informací médií uprchlíci překonali vězeňskou zeď pomocí žebříku, který vzali v areálu nápravného zařízení. Na útěku se údajně podílela i matka jednoho z uprchlíků, která poskytla svůj vůz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání