Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Když lidé „žijí na hraně“: Nejkrásnější domy na útesech

Ronda (Španělsko)
31. července 2009 | 10:21

Na první pohled tak nebezpečné, a přesto se stávají kulisou tisíců turistických fotografií. Toto jsou nejriskantněji položená místa na útesech.

Ronda (Španielsko): Leží na 100 metrů vysokém útese
Ronda je neobvyklé městečko v španělské provincii Malaga a nachází se ve velmi hornatém prostředí asi 750 metrů nad mořem. "El Tajo", 100 metrů hluboký kaňon, odděluje staré město od nového, takže se některé z budov nachází na první pohled velmi nebezpečně na okraji propasti. Pro místní ale i pro turisty je fajn, že obě části městečka spojují až tři mosty, ale co je zajímavé, každý z nich byl postavený v jiném historickém období: Jeden z nich v románském, druhý v maurském a třetí v 18. století.

Ronda (Španělsko)
Autor: AdamOnline.sk, picturesofplaces.com

Bonifacio (Korzika): 70 metrů nad Středozemním mořem
Bonifacio se nachází na jižním cípu francouzského ostrova Korzika, a je největší vesnicí na ostrove. Tato křehce působící citadela sídlí 70 metrů nad mořem umístěná na bílých vápencových útesech, přičemž je neustále obklopovaná prouděním teplého vzduchu od Středozemního moře. Vesnička celá staletí fungovala jako námořní bašta, dnes však slouží jako malý přístav a místo pro luxusní jachty z celého světa.

Bonifacio (Korsika)
Autor: AdamOnline.sk, picturesofplaces.com

Castellfolit de la Roca (Španielsko): Leží na 50 metrů vysokém čedičovém útesu
Vesnička v španělském Katalánsku se nachází na soutoku řek Fluvià a Toronell, na místě, kde začíná čedičová skála stoupat směrem nahoru. Čedičový útes, na kterém víska leží, je asi 50 metrů vysoký a dlouhý přibližně kilometr. Místo leží, vzniklo sléváním se dvou lávových proudů – je to jedno z nejmenších obývaných míst v provincii.

Castellfolit de la Roca (Španělsko)
Autor: AdamOnline.sk, picturesofplaces.com

Santorini (Grécko): 300 metrů vysoko do ráje
Soustroví Santorini se nachází asi 200 kilometrů od řecké pevniny, a je v podstatě pozůstatkem masivní vulkanické exploze, která zničila všechno předešlé osídlení a to, co bylo předtím jediný celistvý ostrov. Tak vznikl velkolepý přírodní útvar, překypující bujarým nočním životem, který se stal jednou z hlavních výkladních skříní evropského turismu. Minojská erupce, která propukla asi někdy před 3 600 lety během vrcholu minojské civilizace, zanechala obrovský sopečný kráter obklopený sopečným popelem a nepřímo vedla k zániku minojské kultury na ostrově Kréta (asi 110 kilometrů jižně) vytvořením obrovské vlny tsunami. Víceméně obdélníková obrovská centrální laguna, která tím vznikla, se rozprostírá na ploše 12 x 7 kilometrů a je obklopená 300 metrů vysokými útesy.

Santorini (Řecko)
Autor: AdamOnline.sk, picturesofplaces.com

Manarola (Itálie): Nejriskantněji umístěné místo v Itálii
Nachází se v provincii Ligúrie. Toto městečko je nejnebezpečněji položeným obydleným městem v Itálii. Je těžké říct, jak staré vlastně je, existují už zmínky starých Římanů, jak opěvují místní vinohrady. I dnes se turistům nejvíce líbí procházky starými uličkami města, vinicemi, či procházka přes Via dell’Amore (Chodník lásky). Častou kulisou turistických fotografií jsou právě nádherně zbarvené domy nacházející se těsně na okraji mořského útesu.

Manarola (Itálie)
Autor: AdamOnline.sk, picturesofplaces.com

Autor: AdamOnline.sk, brum
Video se připravuje ...