S jistou nadsázkou lze říci, že golf je jeden z mála sportů, který odolal atakům moderní doby a stále staví na tradici. A také nelze popřít, že v naší zemi je často spojován se světem snobů, vnímán jako relaxace vyvolených s platinovými kreditkami. Jenže tenhle punc měl před dvěma generacemi i tenis, nekolektivní sport zavrženíhodné buržoazie...

Hrát golf je jistě finančně náročnější než hrát fotbálek. Bag s holemi a požadované oblečení něco stojí, o klubových poplatcích nemluvě. Ale tato investice za hru stojí, peníze vydané za výzbroj a výstroj se časem vyplatí. Golf lze přece provozovat i ve stáří. A když už na špacír od jamky k jamce schází síly, je tu vozítko...

Golf samozřejmě nikdy nebude masovou záležitostí. Už proto, že jeho hřiště jsou méně dostupnější než plácky na vzpomínaný fotbal. Nicméně odtažitost, kterou ke golfu Češi mají, je větší než záhodno. Problém ani tak netkví ve financích, jako ve společnosti s ním spojené. Luxusní, před areálem zaparkované vozy, byznysmeni, kteří si jdou mezi dvěma schůzkami odpálit pár míčků, velké kšefty uzavírané v klubovně musí normálního chlapa odradit, přinejmenším znejistit. O frajírcích, kterým ani tak nejde o hru, ale o snobskou prestiž, nemluvě.

Jenže tohle není problém golfu, ale kast. I z chudého kluka může vyrůst druhý Tiger Woods. Na greenu jsou si všichni rovni a nekultivovaní zbohatlíci jsou zde ignorováni bez ohledu na výši kont. Golf prostě dokáže i z burana vycepovat džentlmena. Takže další plus...

Fotogalerie
1 fotografie


Co musíte vědět, abyste obstáli
• Být na greenu v džínách se považuje za neodpustitelný trapas. Zcela nemyslitelné jsou nátělníky, bermudy na gumu, plátěné kecky nebo dokonce sandály.
• Parádivější ženy mají o něco větší volnost, nicméně hluboké výstřihy, kratinké, pupík odhalující trika, městské mini šatičky a další podobná paráda jsou nepřípustné. A v botách na podpatku se na trávník nepustí ani největší sexbomba.
• Kalhoty by měly být dlouhé, klasicky široké a nejlépe s poklopcem na knoflíky místo zipu. Leckteré kluby připouští i krátké nohavice, jež musí krýt kolena a mít stejné šití jako tradiční kalhoty.
• Typické triko na golf je s límečkem a lištovým zapínáním na tři až šest knoflíků. Může se alternovat trikem s šitým stojáčkem, na něž se často vrství košile. Oblíbený je i tzv. windshirt, který v podstatě alternuje triko plus bundu a chrání před větrem. Bundy jsou krátké, žádné parky do půli stehen. Jednobarevné svršky se nejčastěji kombinují se vzory jakými jsou kosočtverce nebo dezén inspirovaný kohoutí stopou.
• Na hlavě se buď nosí štítek proti slunci nebo golfová, baseballce podobná čepice. Dovoluje se i klobouček.
• K důležité součásti výstroje patří rozhodně speciální obuv s podrážkou s jakýmisi gumovými příchytkami. Tato podešev na vlhké trávě neklouže, šetří povrch, dodává stabilitu při odpalu. Bota musí být šněrovací, nepromokavá a zároveň propouštět pot. Ideální je v ní mít antibakteriální prací vložku. Skromní golfisté vydají za střevíce okolo třinácti set korun, nároční hráči neuvěřitelné sumy.
• Pokud golfová móda připouští nějaké novoty, tak jsou to hi-tech materiály a také živější barvy, které se v ní pomalu a jistě objevují.