„To je naprostý nesmysl. Husákovi jsem nikdy nepsal a Gustáv Husák nepsal nikdy mně,“ zdůraznil Blesku.cz Gott.

Server Aktuálně.cz zveřejnil úryvky z dopisu adresovaného Husákovi, ve kterém zpěvák vysvětluje důvody, proč se nevrátil ze západního Německa do vlasti.

Gott se ale ohrazuje:. „Byla to skutečně jen cvičná emigrace. Chtěli, abychom pracovali za podmínek, které byly pro naši práci naprosto neakceptovatelné. To ale neznamená, že bych psal Husákovi. Navíc, já jsem nikdy nepsal dopisy na stroji. A už vůbec bych nenapsal, že souhlasím s normalizací,“ zdůraznil Gott.

Úryvky z dopisu Husákovi

Soudruhu Husáku, obracím se na vás spolu s mými nejbližšími spolupracovníky jako na nejvyššího státního představitele Československé republiky s žádostí, kterou jsem již jednou adresoval ministru kultury a která zůstala prakticky bez odpovědi ...

Dovolte mi, abych zopakoval důvody, které vedly mě, stejně jako textaře Jiřího Štaidla a jeho bratra Ladislava k tomu, že jsme po ukončení našeho jarního turné v zahraničí neodjeli zpátky do své vlasti a písemně požádali o legalizaci našeho pobytu v cizině.

Přestože jsem se v roce 1969 a 1970 postavil se všemi svými spolupracovníky do řady těch, kteří si upřímně přáli normalizaci občanského a kulturního života v naší zemi, a tento postoj jsem jasně vyjádřil činy, setkával jsem se doma na každém kroku s nepřekonatelnými obtížemi. Byl jsem to já a můj orchestr, který jako první navštívil Sovětský svaz v době, kdy se takový čin označoval jako kolaborace.

Byla to naše skupina, která odletěla na Kubu takřka bez nároku na honorář, a byl jsem to opět já, kdo podepsal s Pragokoncertem smlouvu na četná turné po socialistických zemích, ačkoli mně to nevyneslo příliš velkou popularitu mezi kolegy. Jako odpověď na tuto snahu – normalizovat kulturní vztahy mezi socialistickými zeměmi – jsme dostávali pouze zákazy.

Chceme se vrátit před naše publikum v případě, že se přesvědčíme, že zásahy, o kterých v dopise hovořím, byly pouze součástí složitého konsolidačního procesu.

Zpěvák se tehdy se svými dvorními hitmakery, bratry Štaidlovými, odmítl vrátit z turné po tehdejším západním Německu. „Instituce, které jsme potřebovali ke své činnosti, navodily atmosféru, ve které bylo nemožno cokoliv krásného vytvářet. Pevně věřím, že jak já, tak i oba moji autoři, najdeme ve vaší osobě a vaší moudrosti porozumění pro naši složitou situaci, která rozhodně není lehká,“ měl uvést zpěvák v dopise psaném tehdejšímu československému prezidentovi z Hamburku.

Gott se v úterý ale snažil celou situaci uvést na pravou míru. Byl to prý Husák, kdo umělce vyzval k návratu. „Byl to Husák, kdo nás vyzval k jednání,“ uvedl Gott s tím, že se vše odehrálo bez jakéhokoliv písemného styku.