Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Místo záhonů mají na zahradě koleje a vláčky

Děti i dospělí se mohou v zahradní železnici svézt vláčky, nebo se jen dívat na modely a jejich jízdu v tunelech, přes mosty a viadukty
Děti i dospělí se mohou v zahradní železnici svézt vláčky, nebo se jen dívat na modely a jejich jízdu v tunelech, přes mosty a viadukty  (Autor: Blesk – Jitka Žigová)
Autor: žig - 
29. července 2009
05:00

Chlumecký strojvedoucí Bohumil Špecinger (45) a jeho syn Miloš (21), který je posunovačem, nosí svoji práci na železnici i domů. I tam se starají o vlakové soupravy a jejich provoz.

Zahradu u rodinného domu během 11 let protkali kolejišti s mašinkami několika měřítek. Pozemek protíná dráha s modely pro koukání, ale i koleje s mašinkami, ve kterých se mohou svézt děti i dospělí.

Miloš Špecinger (21) má na starosti mašinku, která děti vyváží do horní stanice Miloš Špecinger (21) má na starosti mašinku, která děti vyváží do horní stanice | Blesk – Jitka Žigová

Miloš Špecinger (21) má na starosti mašinku, která děti vyváží do horní stanice

„Když jsem byl malý kluk, chtěl jsem mít originální hračku, a tak mi táta na zahradě postavil pár metrů kolejí s vagonkem, ve kterém jsem se vozil. A nakonec se to tady takhle rozrostlo,“ ukázal na zahradu, kterou křižuje dohromady už asi 300 metrů kolejí s různě širokými rozchody.

Když ke Špecingerům přijdou zájemci o navštívení železnice, hned za plotem nasednou do vagonku s motorovou mašinkou s rozchodem kolejí 600 milimetrů, po kterých je Miloš Špecinger vyveze do horní stanice. Tady stojí malé muzeum a pod ním funkční model švýcarské alpské dráhy s tunely, jezírky, mosty a viadukty. Podél ní vede zase trať o rozchodu 250 milimetrů s lesní železnicí, která sveze děti borovým lesíkem přes most na louku. Také tady návštěvníci najdou malou funkční parní lokomotivu, v níž se dá zatopit a vypustit kouř.

Zobrazit celou diskusi