„Opilej Skamene na ulici? Tak to je tady v Podskalí zcela běžný jev. Vždyť on tady už dlouhý roky bydlí v Podskalské ulici, takže je tady ve většině hospod štamgastem a my místní jsme si s ním už tady hodně užili,“ popisuje jedna ze Skameneho sousedek.

V pondělí odpoledne se Skamene zastavil se svou manželkou na zahrádce ve své oblíbené hospodě U tří bojovníků. „Dámě jedno pivo a půjdem,“ oznamoval Skamene personálu restaurace při svém příchodu. Číšnici se jen ironicky pousmáli. Dobře věděli, že herec do hospody nikdy jenom na jedno nechodí.

Fotogalerie
8 fotografií

„Ta Plzeň je tady tak dobrá,“ prohlásil nadšený Skamene, když mu přinesli první pivo, které si labužnicky prohlédl proti slunci. Téměř až dětská radost ze skvělého rezavého moku pak populárnímu herci vydržela asi až do půl desáté. To už ale bohužel nebyl schopen téměř mluvit a několikrát u stolu usnul.

„Romčo, pojď, půjdeme domů,“ vyzvala ho starostlivě manželka krátce po půl deváté, kdy už bylo zcela zjevné, že Skamene má ke střízlivosti daleko asi stejně, jako je to z Prahy na Nový Zéland. „Běž sama, já tu budu ještě s kamarády,“ odbyl jí manžel a objednal si další plzničku. Během pár minut ovšem u stolu opět usnul a jeho bezvládné tělo trčelo do ulice takovým způsobem, že jej okolojdoucí chodci museli obcházet. Kolem čtvrt na deset se Skamene ale probral a rozhodl se, že je nejvyšší čas jít domů. A velmi vratkým krokem se vydal ke svému domovu.

Ačkoliv to má herec Roman Skamene (54) z restaurace U tří bojovníků do svého bytu v Podskalské ulici v Praze necelých dvě stě metrů, v pondělí večer na této trati ušel dobrý kilometr. Jak je to možné? Po plzeňském pivu se trochu motal a chvílemi to vypadalo, že nejde po jedné z nejklidnějších pražských ulic, nýbrž po hodně náročné opičí dráze, kde se musí neustále vyhýbat různým nástrahám. Chvílemi jeho výkon připomínal úryvky z Bezručovy básně Maryčka Magdonova – Šel starý Magdon z hospody domů...

Opilého herce navíc cesta k domovu natolik vyčerpala, že se musel několikrát zastavit a nabrat sílu. Většině chodců se pak potácející se Skamene jevil jako nebezpečný přízrak, před kterým se raději rychle klidili z cesty.