Tomi Tour skončila v pátek 17. července, údajně kvůli chybějící hotovosti. Klienti zůstali hlavně na španělských ostrovech, v Turecku a v Egyptě. Návrat téměř 3400 lidí do vlasti hradila slovenská pojišťovna Union, celkové náklady vyčíslila na 19 milionů korun. Celkem se uskutečnilo 24 letů, z Chorvatska a Itálie přivezlo rekreanty 11 autobusů.

Pojišťovna nyní provádí v Tomi Tour audit, který má ukázat, zda byl pro oznámení škodné události důvod. Od výsledků auditu se bude odvíjet nárok na náhradu škody dalších klientů, kteří si koupili zájezd a nemohli na něj odjet.

Podle obchodního ředitele Tomi Tour Václava Fischera je takových lidí 14.000, pojišťovně se zatím přihlásilo 10.000 lidí. Pojišťovna Union si sice příslušné seznamy přímo od Tomi Tour vyžádala , cestovní kancelář ale zatím dodala pouze soupis 3800 klientů.

"Po vyčíslení celkových závazků CK Tomi Tour bude možné určit výšku zálohy odškodného pro klienty a rovněž i výšku celkového pojistného plnění," uvedla  mluvčí pojišťovny Judita Smatanová. Kancelář je pojištěna na částku 235 milionů korun.

Majitel kanceláře Lubomír Popelář minulý týden neúspěšně žádal pražský městský soud o zahájení insolvenčního řízení. Nyní u soudu leží druhý Popelářův návrh. Dle přiloženého soupisu má Tomi Tour majetek v hodnotě 5,5 milionu korun, z toho však tvoří 3,5 milionu pohledávky.

Hospodařením Tomi Tour se zabývá policie. Objevily se například informace, že kancelář inkasovala peníze od klientů a partnerů do poslední chvíle, ačkoliv bylo jasné, že se zájezdy neuskuteční. Fischer podle svých slov do poslední chvíle věřil, že konec odvrátí.