Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V útulcích přibývají psi a kočky: Lidé je neuživí!

Dvouletá fenka křížence bulteriéra
Dvouletá fenka křížence bulteriéra  (Autor: Psí útulek v Troji)
Autor: ČTK, rvs - 
28. července 2009
12:43

Kvůli krizi přibývají v útulcích psi a kočky. Lidé se totiž bojí, že by své domácí mazlíčky neuživili. Další nárůst odložených zvířat mohou útulky očekávat v září, kdy se děti zbavují zvířat nalezených a osvojených o prázdninách.

"V posledních měsících přibývá případů úzce spojených s finanční situací rodiny. Majitelé se snažili zbavit svých psů ze strachu, že se nebudou moci postarat sami o sebe, natož pak o psa," uvedla Lenka Čápová z libereckého Centra pro zvířata v nouzi.. Zatímco v roce 2007 jejich útulek přijal 688 psů a 297 koček, loni to už bylo 812 psů a 402 koček. Vše nasvědčuje tomu, že letos budou čísla ještě vyšší.

Některá zvířata se také ocitnou v útulku, protože jim zemřel pán a někomu připadla jako nechtěné dědictví. Častým důvodem je i náhlý výskyt alergie na zvíře nebo zaběhnutí zvířete třeba kvůli povodním. Ze ztracených psů jich prý byla vrácena původnímu majiteli necelá polovina.

Podle veterináře a zvířecího psychologa Alexandra Skácela je osvojení zvířete z útulku mnohem větší zodpovědnost než koupě štěněte z chovné stanice. "Útulkový pacient lidem zásadně nevěří," upozornil. Zvíře, kterého se původní majitel zbavil, je alespoň zpočátku mnohem náročnější na projevy náklonnosti, než si nový pán získá jeho důvěru. Navíc se dá jen těžko odhadnout povaha zvířete.

Péče o psa je závazek na dvanáct až patnáct let, zdůrazňují odborníci všem případným zájemcům o čtyřnohého člena rodiny. Než se nový majitel rozhodne pro osvojení psa či kočky, měl by zvážit, jak je vybrané zvíře aktivní a náročné na pohyb. Starším lidem třeba nemusí vyhovovat dovádivé štěně, na hlučný statek se zase nehodí malý choulostivý psík. Podle Skácela je důležité si také zodpovědět, proč mazlíčka člověk chce. Jestli jako lék na samotu, nebo třeba jako náhradu za zemřelé zvíře.

bobina ( 28. července 2009 17:02 )

a jednak mnohým dětem nahrazuje zvíře kamaráda,nebo sourozence a nebo supluje lásku rodičů. Dítě si řekne a rodiče slíbí akoupí. Za vysvědčení,k vánocům,k narozeninám... a skončí to tak,že se o zvíře dítě neumí nebo nechce starat a rodiče je v lepším případě dají do útulku,nebo je někdy vyhodí! Já bydlím ve vilové zástavbě a je to utrpení. Dříve tu byl klídek a pohoda. Dneska za každým plotem řve pes,popřípadě několik psů. Prý proti zlodějům,ale nikdo je nevychovává,nechodí s nimi ven. Lidi jsou v práci a zvířata pobíhají po zahradách jako odvázaní bezdomovci závislí na granulích,bez pohlazení a lásky. Mnohdy jen proto,že je to módní záležitost.

carodej ( 28. července 2009 16:32 )

naprosto souhlasím, ty lidi, co topí kotata nebo se nestarají o svá domácí zvířata bych nahnala na jeden den pomáhat do útulku, ale asi ani to by nepomohlo. Vesnickej bezcitnej balík si z toho stejne ponauceni nevezme a nebo se ho to mozna a ni nijak nedotkne. Hlavne by se k tomu mela zodpovedneji stavet mesta a obce a opravdu plosne odchytavat a kastrovat. Treba v okoli Slap, ty vesnicky jak je napr. Hradistko a pod... spousta kotat, pres leto nejak prezijou, dostanou od chataru aspon neco na zub.. ale nikdo je neodcervi, nenaockuje, pak prijde zima.... ty co prezijou, i kdyz treba nemocne se mnozi dal.... Kastrujte a nebudte slepy k utrpeni zvirat. A berte si zviratka z utulku nebo z opravdu dobrych chovu. Take existuje spousta "chovatelu" kteri vam levne prodaji mazlika nejakeho popularniho plemene.. ale dejte si pozor... tato zvirata casto pochazeji ze sourozeneckeho krizeni nebo maji nejake geneticke vady a na stari s nimi budou velke naklady na leceni (selhavani ledvin, jater, diabetes, onemocneni kloubu) Lidi, pouzivejte hlavu a hlavne rozum, nez si poridite zvire!!!

lezeleze ( 28. července 2009 15:34 )

Jako bývalá (prostě jsem to dlouhodobě psychicky nezvládla) pomocnice v útulku pro zvířata mohu napsat jediné: Je zcela nutné motivovat lidi ke kastracím svých zvířecích bližních. Zvláště na vesnicích je toto téma stále tabu. Prý to stojí moc peněz a ty koťata je lepší utopit (hrozná smrt) nebo se prý někde ztratí...viděli jste někdy podvyživené kotě s tasemnicí, plné červů, klíšťat,blech, se záněty v očích, uších, s plísní a svrabem po celém těle? Pokud se ho někdo neujme, tak na to vše bídně umírá-toto je realita a ne že "nějak" zmizí. Kočky a psi jsou přemnožení, jsou plné útulky jak starších psů a koček, tak štěňat a koťat. Lidi, prosím,nemnožte je dále!!!!

Zobrazit celou diskusi