Na společnost Flexible, ve které by měl mít Mareš podle předchozích informací podíl 35 procent, v červnu tohoto roku podala ostravská společnost Vixntech návrh na insolvenční řízení. Vedla je k tomu údajně skutečnost, že Flexible ani tři měsíce po datu splatnosti nehradila faktury za více jak čtyři miliony korun. Leoš Mareš se Blesk.cz vyjadřil ke všem nejasnostem a spekulacím, které se kolem obchodního sporu jeho společnosti objevily.

Jak je možné, že u firmy Flexible, kde údajně máte majetkový podíl, je ve výpisu z obchodního rejstříku napsáno, že je v insolvenčním řízení?

To se ptejte správců těch stránek, kde se to píše, jak je to možné. Já vám říkám, že to není pravda.

Co se tedy přesně stalo?

V červnu podala jedna firma na naši společnost návrh na insolvenční řízení. Tento návrh ale soud do dvou dnů smetl ze stolu.

Ale asi by těžko podal někdo na společnost Flexible návrh na insolvenční řízení, kdyby mu vaše firma nedlužila peníze, ne?

Návrh na insolvenční řízení ale může podat kdokoliv. Kdybych já teď podal tento návrh na vaše vydavatelství, tak by se také okamžitě celé ocitlo v insolvenční řízení. Když jste v takovém řízení, tak to vůbec neznamená, že jste insolventní, nebo že bankrotujete. Takový návrh vlastně může podat kdokoliv na kohokoliv a vy i když nic nedlužíte se díky tomu rázem ocitnete v insolvenčním řízení.

Měla tedy vaše firma dluhy vůči firmě Vixntech, která na vás návrh na insolvenční řízení podala? Ano nebo ne?

Mezi naší společností a firmou Vixntech došlo k normálnímu obchodnímu sporu, který byl nakonec vyřešen dohodou. Společnost Flexible nebankrotuje, nedluží nikomu miliony, které by řádně nesplácela. Celá tato kauza firmu poškozuje, proto bych chtěl, aby už konečně bylo ve všem jasno a přestaly se objevovat informace, které jsou nepravdivé nebo zkreslené. Tečka.

-----------------------------------------------------------

Blesk.cz se podařilo získat i vyjádření jednoho z věřitelů firmy Flexible. Ten z blíže nespecifikovaných obav odmítl svá tvrzení uvést na jméno.

„S firmou Flexible jsem spolupracoval několik let a vždy všechno probíhalo bez problémů. Pak ovšem došlo k personálním změnám ve společnosti Flexible a jejich platební morálka se výrazně změnila. Faktury, často na milionové částky, nebyly propláceny ani několik měsíců po splatnosti. A rozhodně jsem nebyl jediný, kdo měl s touto firmou takové problémy. Proto mne vůbec nepřekvapilo, když společnost Vixntech podala na společnost Flexible návrh na insolvenční řízení. Je pravda, že to bylo za dva dny soudem odmítnuto, ale není bez zajímavosti, že důvodem odmítnutí nebyl fakt, že by pohledávky firmy Vixntech nebyly oprávněné, ale proto, že jejich právníci udělali chybu v jednom z dokumentů uvedli špatné IČO firmy. Firma Vixntech pak už druhý návrh na insolvenční řízení nepodala, protože lidé z firmy Flexible najednou měli velký zájem se dohodnout a firmě Vixntech nabídli dohodu, která byla pro tuto firmu přijatelná. Jedním z důvodů údajně byla i skutečnost, že se informace o insolvenčním řízení objevila v médiích. Co je mi zatím známo, tak firma Flexible poslala první splátku dluhu firmě Vixntech a na další se teď čeká. Jinak, co se týče angažování pana Mareše ve firmě Flexible, tak podle mých informací je pouze mediální tváří firmy a není pravda, že by mu v ní patřil podíl pětatřiceti procent, jak bylo někde uváděno. Na závěr řeknu jediné, s firmou Flexible jsem pracoval několik let, ale po této zkušenosti mohu na sto procent říct, že naše spolupráce v budoucnu nebude možná. Tím je, doufám, řečeno vše!“