Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Malý byt na míru aneb Jak zařídít garsonku útulně i účelně

29. července 2009 | 11:30

Možná je vám něco přes dvacet a těšíte se na své první samostatné bydlení. Nebo naopak patříte k dříve narozeným a malometrážní byt je přesně to, co stačíte udržovat.

Že máte jiné potřeby ve dvaceti a v šedesáti? Nevadí, i malý prostor se dá upravit na míru vašim představám. Jako příklad uvádíme malometrážní byt o ploše 50 m², který má vstupní chodbu (4,4 m²), koupelnu s WC (4,5 m²), obývací pokoj s kuchyňským koutem (25 m²) a balkon (6,4 m²).

Pro mladé

Co potřebují k životu? Dostatek místa pro návštěvy i večírky a přitom také prostor na ukládání věcí (sezonní oblečení, sportovní nářadí). Výhoda mládí? Nedělá jim problém nábytek přemisťovat podle svých potřeb. V tomto případě architektka Tereza Pfeiferová navrhla „umístit“ do bytu prostornější šatnu vybavenou skříněmi, kde se veškeré věci i oblečení schovají. Do bytu se vstupuje z chodby, takže neruší obytnou místnost, ve které se ještě využil výklenek k vytvoření dalších úložných prostor. A spaní vyřešila rozkládací sedací souprava.

Pro mladé
Autor: Finep

Pro seniory

Starší generace preferuje jasně dané rozmístění nábytku, ostatně mnohdy ani nemá sílu s ním často manipulovat. Důraz klade především na soukromí a intimitu místa sloužícímu ke spánku. V tomto případě část obývacího prostoru funguje jako menší ložnice, oddělená příčkou od zbytku obývacího prostoru. V obýváku je samostatná sedačka sloužící přes den, například ke sledování televize. Starším lidem architektka radí, aby se raději zbavili původního nábytku z minulého bytu (například těžkých, starožitných kusů) a pořídili si novější, lehčí a jednoduchých tvarů.

Pro seniory
Autor: Finep

Odborná spolupráce: Finep

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...