Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z jazyka můžete vyčíst nemoci!

Z jazyka můžeme vyčíst nemoci
28. července 2009 | 05:00

Jak odhalit nemoc pouhým pohledem do zrcadla? Vyplázněte jazyk! Ten vám totiž ihned prozradí, co je s vámi v nepořádku. Na první pohled banální „Áááá“ totiž dokáže odhalit mnohem více, než by vás kdy napadlo.

Na jazyku jsou zobrazeny všechny lidské orgány a podle jeho barvy, tvaru i povlaku lze určit zdravotní obtíže. Okamžik, kdy ráno stanete před zrcadlem, abyste si vyčistili zuby, je tou nejlepší chvílí pro diagnózu. A co všechno lze z jazyku vyčíst?

Tmavé fleky: Bakteriální původ. Odborníci doporučují denní používání škrabky na jazyk, která zamezí jejich dalšímu růstu.

Bezbolestný hrbolek: Bílé, červené skvrny nebo žlutošedý vřídek s červeným okolím... To vše může být znakem rakoviny úst. Pokud hrbolek nezmizí do deseti dnů, navštivte lékaře.

Začervenalý a oteklý jazyk: Oteklý jazyk s třešňově červeným odstínem může být symptomem zánětu jazyka. Příčinou hledejte v nedostatku vitaminů,v infekci,či alergii na jídlo.

Silný bílý povlak: Nachlazení, žaludeční či střevní obtíže. Pokud je pouze ve středu jazyku, zlobí vás slinivka.

Žlutobílý povlak: Ve středu jazyku značí problémy s játry, může být také příčinou horečky. Pokud máte celý jazyk nažloutlý, jedná se o houbovitou infekci.

Nahnědlý odstín: Buď je předzvěstí poruchy trávení, nebo problémů se střevy.

Červené fleky: Bledý jazyk s červenými flíčky je příznakem dýchacích obtíží, případně astmatu.

Šedé zbarvení: Pokud máte světlý až našedivělý jazyk, znamená to, že trpíte chudokrevností.

Vrásky a rýhy: Hluboké rýhy mohou mít příčinu ve špatném trávení, pokud máte na jazyku výrazné žíly, ty naopak svědčí o problémech se srdcem.

Autor: INT, vk