Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, střílí slepec! Místo zraku zaměřuje sluchem...

Martin Adámek
Martin Adámek  (Autor: Pavel Čempěl)
Autor: Pavel Čempěl - 
27. července 2009
06:35

Do terče sviští jedna diabolka za druhou a trefuje do černého. Nezasvěcený by řekl, že za puškou stojí střelec s extrémně ostrým zrakem. Opak je ale pravdou. Martin Adámek (30) z Ostravy je zcela slepý, ale střílí srovnatelně s vidícími střelci.

Jen místo zraku zaměřuje sluchem. Martin se střelbě věnuje od mladí. Když ale před deseti lety přišel po úrazu o zrak, zdálo se, že je se vším konec. V roce 2002 se však dozvěděl o plnohodnotné alternativě pro zrakově postižené. „Na pušce je klasický dioptr, ve kterém je ale zabudován laserový zvukový zaměřovač,“ dodal Adámek s tím, že místo očima teď míří ušima.

Martin Adámek Martin Adámek | Pavel Čempěl

Provizorní střelnici si Martin zřídil přímo ve svém panelákovém bytě. Jím vypálené diabolky létají z obýváku přes chodbu do terče v kuchyni. Rodiče, u nichž Martin bydlí, svému synovi věří a neobávají se, že by provrtal stěny. „Jen jednou zasáhla diabolka plastové shrnovací dveře. To ale bylo porouchanou půjčenou zbraní, která samovolně vystřelila,“ usmál se otec.

Se ztrátou zraku se Martin popral obdivuhodně. S podporou rodiny a přátel pracuje stejně jako před úrazem jako operátor telefonní ústředny. A díky nové střelecké disciplíně se může dál věnovat své vášni. Stal se tak jediným nevidomým střelcem z pušky v České republice.

Jak míří slepý střelec
Nad skutečným terčem je umístěn ještě terč záměrný. Ten je odstínován od tmavých okrajů až do nejsvětlejšího středu. Laserový zaměřovač na pušce vyšle paprsek a podle barvy na terči vydává tóny různé výšky. Čím světlejší odstín, tím vyšší tón.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi