Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kemp pro Rumuny stojí 15 000 denně: Oni nezaplatí ani korunu

Autor: kle - 
26. července 2009
06:13

V pražském kempu Pražačka čeká od pátku téměř 60 Romů z Rumunska včetně svého krále na zprávy z vinohradské nemocnice. Každá noc by je vyšla až na 15 tisíc korun, oni však zatím neplatí ani korunu.

Bydlet tam přitom budou tak dlouho, dokud se nezlepší stav sedmnáctiletého syna romského krále. Ten leží na ARO v kritickém stavu poté, co se v úterý málem utopil. Radnice Prahy 3 nabídla Romům ubytování v kempu poté, co si v pátek začali budovat stanové městečko přímo v parku u vinohradské nemocnice. Kemp patří městské části.



Podle propočtů Blesku přitom ubytování pro 57 Rumunů vyjde na 12 až 15 tisíc korun za noc. „Zaplatím to já a mí přátelé,“ prozradil včera bývalý předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský. Jeho nabídka platí ale jen pro dvě noci, tedy do dneška.

Přímo v kempu je provizorní stanové městečko nových obyvatel odděleno zátarasem od ostatních hostů. „Žádné problémy s nimi nemáme, nemůžu si stěžovat ani na rušení nočního klidu,“ řekl Nedělnímu Blesku manželský pár z Anglie. To potvrdila i recepční kempu.