Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

7 nehorázných lží, kterými vás před volbami krmí politici

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jh, bel - 
26. července 2009
06:37

Jste pro nás ti nejdůležitější a vaše blaho nám bude zákonem! Tak bezostyšně nás oblbují politici před volbami. A skutek utek. Pokaždé! Proč jim na to ale volby co volby skočíme?

Přímá volba prezidenta, omezení imunity a výhod politiků, vyšší přídavky... Obehraná předvolební písnička. „Paměť lidí je velmi krátkodobá. Půl roku po volbách se politici začnou znovu hádat a lidé zapomínají,“ vysvětluje politolog Jan Kubáček. Podle něj je to také tím, že se voliči politiků nikdy neptají, co ze svých slibů vůbec splnili.

V zemích, kde je jiná politická kultura, by si politici nemohli dovolit předvolební sliby neplnit. „Například v Británii, kde je systém dvou silných stran, obě vědí, že po volbách získají všechny prostředky na prosazení svých slibů. Jenže u nás vznikne koalice a strany se pak mohou vymlouvat, že musely dělat kompromisy a sliby nešlo plnit,“ říká politolog Tomáš Lebeda. Nedělní Blesk tedy vybral sedm největších planých slibů politiků, abyste je snadněji dokázali poznat.

Snížíme si platy!

Razí to Jiří Paroubek, který má rád luxus, a přitom si stěžuje, že je nejchudším poslancem. Ještě nikdy se politici nevzdali ani desetikoruny třeba na tužky.

Došlápneme si na zloděje!

Nápad ČSSD zdanit až 100 % nejasně nabytý obří majetek má háček: těch – i sociálních demokratů – kteří mají máslo na hlavě, už se to týkat nebude.

Zatočíme s korupcí!

Slib všech lídrů. Ti točí s korupcí tak vehementně, až se jejich blízcí přátelé (čti výběrčí desátků za státní zakázky) nestačí ve švýcarských bankách ohánět.

Budeme vám rovni, bez imunity!

Na poslední chvíli si tak snaží zachránit kůži zelení. Oni všichni poslanci jsou vždycky pro. Až do chvíle, než jim dojde, že mohou mít také průšvih.

Zvolíte si prezidenta sami!

Navrhuje kdekdo. Jenomže to by znamenalo, že končí různé službičky, vděčnost, politické obchůdky i kulky v dopisech. Kdo by to vážně chtěl?

Budete žít jako v ráji!

Specialita ČSSD: obří dávky na děti, byty pro mladé, 13. důchod, zdravotnictví zadarmo... Kde na to vzít, se uvidí. Jenže pak se uvidí, že to nějak zase nevyšlo.

Razantně snížíme daně!

Pravicový hit, jen je vždy třeba vymyslet nějakou kulišárnu nazvanou třeba superhrubá mzda, aby se vlk (slib voličům) nažral a daň zůstala de facto celá.

Předčasné volby 2009: Volební speciál

gogo ( 26. července 2009 21:36 )

Přesně tak... Jste všímavá... Tak co s tím ? Viděla jste film "Hoří má panenko" ? To je dnešní situace... Ve filmu se pravilo o rozkradené tombole : "Všichni tam byli, všichni si mohli nakrást, tak ať všichni držej hubu !" No a dnes je jen místo tomboly rozkradený majetek tohoto státu, který vznikl po roce 1948... Včetně důchodového fondu, vlaků a elektráren .... Takže ... asi máme držet hubu.... (?)

lo2f ( 26. července 2009 20:54 )

To je fakt, takže jim ani nic jiného nezbývá

lo2f ( 26. července 2009 20:52 )

I když se dnes vraždí víc, průměrný věk se výrazně zvyšuje (ono se v těch ulicích nestřílí zas tolik, že? Za komančů se zase střílelo v lágrech do politických vězňů). I když podnikatelé kradou (někteří), životní úroveň je výrazně vyšší (Mimochodem, za komančů se říkalo - kdo nekrade, okrádá rodinu)

jity ( 26. července 2009 20:08 )

Nějak mi uniká jaký byl dluh ve státní kase v r. 89, jen se mluví o tom jaký je nyní. Po komunistech zbyl důchodový fond a ten brzy zmizel. Stát dostal peníze za privatizaci kde jsou? Lidé odcházejí do důchodu o dost déle, to přece by mělo být také někde znát. Je pravda,že se rozdá na sociálních dávkách, což využívají hlavně vychcánkové. Tak co stím,když se přistoupí k radikálnímu řešení tak to odnesou i nevinní. Nějak to těm politikům nezávidím.

gogo ( 26. července 2009 16:37 )

To si snad děláte legraci ! Nebo si to pletete s kulema ze Sarajeva ! Ale problém je tady ten, že tyto a jim podobné články nahrávají Topolánkovi a Langrovi. Protože mají znechutit a odradit voliče od účasti na volbách. Na čemž vždy vydělává jen a jen ODS ......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa