Tak vypadá v praxi nárazový test podle metodiky organizace EuroNCAP. Podobně skončí každý rok v Evropě stovky exemplářů vozů, které jsou aktuálními novinkami ve výrobním programu té které automobilky. Desítky jich takzvaně proti zdi v rámci testů pošlou samotní výrobci, tři se pak zničí při samotných testech.

Letos se změnil systém počítání výsledků, což by v konečném důsledku mělo vést ke zmenšení počtu vozů, které dosáhnou na maximální pětihězdičkové ohodnocení. Nárazové testy však zůstaly stejné. Jak probíhají?

Čelní náraz: Auto najede přídí do deformovatelné překážky v rychlosti 64 km/ hod.

Boční náraz: Do boku vozu naráží vozík jedoucí rychlostí 50 km/hod.

Náraz do sloupu: Auto se střetává s ocelovým sloupem v rychlosti 29 km/hod.

Srážka s chodcem: Simuluje se srážka vozu s chodcem při rychlosti 40 km/hod.

Fotogalerie
1 fotografie

Co se dnes hodnotí?

Za prvé to, jak jsou při nárazech ochráněni dospělí cestující a jaké je riziko zranění jednotlivých částí těla. Zvlášť se udělují body za čelní i boční náraz, zvlášť za náraz na kůl a body je možno získat také za ochranu krční páteře při nárazu zezadu.

Hodnotí se i to, jak by dopadly dvě děti sedící vzadu, připoutané a v autosedačkách. První z nich je v sedačce pro dítě do 18 měsíců, druhé pro tříleté děti. Body se udělují za vlastní výsledek při nárazovém testu, dále pak za upevnění a také označení sedačky.

Třetí hodnocení se týká ochrany chodců. Udělují se body za to, jak šetrné jsou jednotlivé části předku vozu k tělům chodců. Zvlášť se udělují body za ochranu hlavy, pánve a nohou.

Největší novinka

Největší novinkou je hodnocení asistenčních systémů. Jednotlivá auta dostávají body, pokud je v jejich výbavě omezovač rychlosti, elektronický stabilizační systém a připomínač zapnutí pásů. Celkový výsledek, jehož vyjádřením je počet hvězdiček, se vypočítává ze všech zmiňovaných kategorií.

Největší váhu má nadále ochrana dospělých (na známce se podílí 50 procenty), následují ochrana dětí a chodců (po 20 procentech) a vliv elektronických systémů na známku je desetiprocentní. Navíc, aby auto dosáhlo na příslušné hvězdičkové ocenění, nesmí v žádné z kategorií počet bodů poklesnout pod přesně stanovenou hodnotu. V praxi to znamená, že například auta bez ESP nemohou získat pět hvězd. Dříve se hvězdičky udělovaly zvlášť za každou z prvních tří kategorií. V budoucnu se budou kritéria dále zpřísňovat.


Jak jsou na tom nejprodávanější auta?

Škoda – Letos zabodoval Superb, který má ochranu dospělých na úrovni 90 procent, děti chrání na 81 procent a chodce na 50 procent. Kromě něj získal 5 hvězdiček již před třemi lety Roomster. Octavia i Fabia byly čtyřhvězdičkové.

Ford – Zatím také bez nejnovějšího ohodnocení. Pětihvězdičkoví podle starého jsou Focus, Fiesta, Galaxy, Kuga, Mondeo i S Max , Fusion a C Max mají čtyři.

Renault – Nové hodnocení zatím neabsolvoval. Pět hvězd má Clio, Espace, Koleos, Laguna, Mégane, Modus. Čtyři získal Kangoo.

Hyundai – Letos pět hvězd pro i20, předtím stejné hodnocení dostal model i30, i20, Tucson, i10 a Santa Fe mají hvězdy čtyři.

VW – Letos jsou pětihvězdičkoví Golf a Tiguan, Předtím jen Passan Touran a Tiguan. Všechny ostatní významné modely měly hvězdy čtyři.

Peugeot – Letos dostal pět hvězd model 3008. Dříve 1007, 207, 308, 407, 807, o jednu méně dostal 607.

Citröen – Pět hvězdiček v novém systému má C3 Picasso, ve starém C4, C4 Picasso, C5 i C6. Ostatní modely mají čtyři hvězdy.

Kia – Letos pět hvězd pro Soul. Dříve pět jen pro Cee´d, čtyři hvězdy pro Carens, Carnival, Magentis, Rio i Sorento.

Fiat – Testy ponovu zatím žádný vůz neabsolvoval. Starší systém přinesl pět hvězd Fiatu 500, Bravo, Croma, Grande Punto, Idea má čtyři hvězdy.

Toyota – Letos maximálně zabodovaly Avensis a IQ, předtím stejně úspěšně Auris, Prius, Corolla Verso a Yaris.

Opel – Insignia letos s maximálním ohodnocením, už předtím pět hvězd dostaly Astra i Corsa.

Audi – Dříve dosáhlo Audi většinou jen na čtyři hvězdičky (výjimkou bylo A6). Letos se A4 i Q5 dostaly na pět hvězd.

Mercedes – Všechny zásadní současné modely prošly hodnocením ještě podle starých kritérií – řady A, B ,C i M mají 5 hvězd.