Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Důstojný život ve stáří očekává jen 17 procent Čechů

Sedmdesátiletí touží po kvalitnějším a častějším sexu
Sedmdesátiletí touží po kvalitnějším a častějším sexu  (Autor: Famous)
Autor: ČTK, oj - 
25. července 2009
10:51

Jen 17 procent Čechů si myslí, že je možné v důchodu důstojně a kvalitně žít. Skoro polovina míní, že to možné není. Životní možnosti nejstarší generace hodnotilo přes 1000 lidí starších patnácti let.

Polovina z nich se domnívá, že země není na stárnutí populace připravena. Vyplývá to z průzkumů, jejichž průběžné výsledky představil Petr Sak z Agentury sociologických výzkumů.

Pro 12 procent Čechů znamená stáří přímo hrozbu či riziko, 45 procent ho bere jako součást života - ani se nebojí, ani se na něj netěší, řekl Sak. Češi se nejvíce obávají nemoci a také finanční nouze. Strach mají rovněž z osamocenosti. "Osamocenosti se bojí česká populace více než smrti," upozornil Sak. Nové technologie to podle něj překonávají jen zdánlivě, zůstává osamocenost v přirozeném světě. Úbytku erotiky se více bojí muži.
Sak dodal, že stáří se výrazně méně obávají a více se na něj těší vysokoškoláci. "Závislost na vzdělání je poměrně silná," poznamenal.

Jako hlavní přínos seniorského věku Češi zmiňovali svobodu. Člověk může říkat, co chce, nemusí se ničeho bát. "Konečně můžu říct šéfovi, co si o něm myslím," uvedl Sak jako příklad menšího společenského tlaku. Výhodou je třeba také možnost číst víc literaturu, která není zaměřena na úzký obor související s profesí.

Dnešní senioři jsou aktivnější, vzdělanější, komunikativnější a více cestují než v minulosti, zhodnotil Sak. Obecně starší lidé víc bilancují, přemýšlejí, co v životě nestihli a víc se zabývají zdravím, dodal.

gogo ( 25. července 2009 20:00 )

Samozřejmě že důchodci myslí častěji na smrt. To je přirozené... Ale k Vaší představě : 1) část lidí se důchodu vůbec nedožije... 2) část se důchodu dožije, ale je již nemocná či invalidní... 3) část lidí se dožije, ale v důchodě již nežije dlouho... 4) každému člověku po šedesátce veškeré orgány v těle pracují již jen na zlomek původního výkonu (na př. ledviny jen na 40%), slábne zrak, sluch, paměť ... 5) důchodce také silně pociťuje méně peněz kterými disponuje.... 6) jeho vyčlenění z pracovního procesu je pro něj silně traumatizující.... 7) často dříve nebo později ovdoví... Takže suma sumárum : Ti juchající američtí důchodci, zdolávající ve filmech hory, doly, neustále cestující a radující se z toho jak jsou v důchodě, jak jsou staří, je blábol... To mi věřte. Jsou samozřejmě vyjímky, ale jen potvrzující zákonitost výše uvedeného ...

Thyronx ( 25. července 2009 19:19 )

Jezismarjaaaaa to duchodci mysli jen na smrt? Duchod je konec zivota? Duchodce patri do stareho zeleza? Proboha kde to zijete? Duchodem zacina zcela novy zivot, nove aktivity na ktere je najednou spousta casu, hobby, rekreacni sporty, ... v USA see chodi do duchodu v 66ti a lidi tak maji pred seboy (prumerne) 15 ale 20 let a vic zivota!

Thyronx ( 25. července 2009 19:15 )

Za 23 let prace v Cechach budu dostavat letos pod 200 dolaru mesicne. Za tutez dobu prace v USA pres 2000 dolaru mesicne. Za 16 let prace u Forda pak neco pres 800 dolaru mesicne. (3000 dolaru mesicne hrubeho celkem neni az tak zle i kdyz zazraky se s tim delat nedaji.) Kdyz pripoctu nemovitosti na Floride a dum kde ziji ted, zoufat si nebudu. Zdravotni pojistku budu mit jak od zamestnavatele tak od statu. To nejdulezitejsi v duchodu je vsak zdravi. Kdo je nema, jsou mu prachy k nicemu.

dakram1 ( 25. července 2009 13:17 )

100% souhlas bez moralizování....a napadání.... chceme zachovat důstojenství do konce života a mám dojem, že současná společnost jednak nechce slyšet a neslyší..nechce vidět a nevidí....protože se to momentálně nehodí politikům a všemu kolem do "krámu"....bohužel...často mě napadá jeden slogan....A bude hůř...

kofila ( 25. července 2009 12:47 )

Hezky napsané

Zobrazit celou diskusi