Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Praze stanuje romský klan: Radnice mu zaplatila kemp!

Autor: rvs, ČTK, puk - 
24. července 2009
17:02

AKTUALIZOVÁNO: Na trávníku u Vinohradské nemocnice vzniklo stanové městečko rumunských Romů, čekajících na uzdravení příbuzného. Aby zabránila problémům, zaplatila radnice většině z nich kempovací místa v areálu Pražačka.

"Chtěli jsme předejít možným výtržnostem," řekl mluvčí městské části Praha 3 Jeroným Janíček. Asi deset nejbližších členů rodiny stále zůstává na vlastní žádost před nemocnicí. Přestěhováním většiny příslušníků rodinného klanu na Pražačku prý radnice chtěla předejít stížnostem obyvatel žijících v okolí nemocnice. Podle Janíčka se radní také obávali možných útoků na Romy od extremistů.

V nemocnici bojuje o život příbuzný kempujících Romů Miclescu Ion (17), který se v úterý pískovnách u Staré Boleslavi málem utopil a teď je v kómatu.. "Čekáme na jakoukoli zprávu. Ion je pro naši rodinu velmi důležitý, je to něco jako král," řekl nám příbuzný nemocného Bobi Corneliu který jako jeden z mála mluví anglicky.


Udělala radnice dobře, když rumunským Romům zaplatila pobyt v kempu? Diskutujte ZDE.


Mladík je ve velice vážném stavu. "Doktor říkal, že je to padesát na padesát," okomentoval chlapcův vážný zdravotní stav pro agenturu Mediafax jeden z Romů. Dodal také, že chlapcovo uzdravení je pro všechny přítomné ‘srdeční záležitost‘. "My jsme jeho rodina, přijeli jsme z Rumunska, a čekáme, jak to s ním bude dál," dodal muž lámanou češtinou.

Romové, kteří na Pražačce a v Soběslavské ulici na Vinohradech stanují, většinou neumí česky a domluva s nimi je proto pro městské strážníky dost komplikovaná. Policisté navíc mají informace, že se do Prahy chystá dalších asi 20 aut s Romy z Německa, Francie a Polska. Počet kempujících Romů se tak může zvýšit až na 150! Policisté už k Vinohradské nemocnici dokonce přivezli mobilní záchody, aby předešli dalšímu znečištění parku a okolních ulic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině