Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podívejte se, jak se žije Kocábovým squaterům v novém!

Autor: pes - 
24. července 2009
09:53

EXKLUZIVNĚ: Jak se žije squaterům z holešovické vily Milada v novém bydlení, které jim "velkoryse sehnal" za symbolické nájemné 1,- Kč ministr Michal Kocáb? Blesk.cz jako jediný pustili mladí squateři dovnitř.

 

3 byty...
Squateři dostali k dispozici tři prostorné byty o rozloze zhruba 100 metrů čtverečních na jeden byt. Zatím obývají jen jeden z bytů 3+1. Horní dva byty jsou prázdné. Alternativci mají v plánu tam pořádat přednášky, kurzy kreslení nebo vybudovat čítárnu. Zle se tam ale nemají. Pod podmínkou, že nebudeme fotit osobní věci ani obyvatele, nám dovolili do bytu nahlédnout.

"Ve dvou pokojích nás tu bydlí asi 12," popisuje byt mladík skrývající se pod přezdívkou teta Milada. Třetí pokoj slouží jako sklad věcí, které si přivezli z vyklizené Milady. Kuchyň funguje zároveň jako společenská místnost. Je v ní poněkud těsno a chybí nábytek, ale špína tam není. Oproti Miladě si o něco polepšili. "Mame tu elektřinu i tekoucí vodu," dodává. Přesto tam trvale bydlet nechtějí.

..a sklep
Ve velkých sklepních prostorách, které dostali squateři k užívání právě probíhá výstava. "Ve středu byla vernisáž, bylo tu asi 100 lidí, reakce byli většinou dobré," říká mluvčí squaterů. Svoje díla tu vystavuje 10 mladých autorů. Tématicky se zaměřují hlavně na vyklízení Milady. Starší pár, který si výstavu kolem poledne prohlížel, jí hodnotil také dobře. "Se squatery nesouhlasíme, ale to co předvedla policie a radní při vyklízení Milady připomínalo praktiky z osmdesátých let," říká asi šedesátiletý muž. "Ta výstava se jim povedla," dodala žena přibližně stejného věku.

370060:gallery:true:true

Bydlení za "hubičku"
Bydlení v domě kontroverzního podnikatele Petra Svinky skupině alternativců "dohodil" ministr pro lidská práva Michael Kocáb, výměnou za opuštění domu, který před necelým měsícem vyklízela najatá bezpečnostní agentura. Kocáb si za to vysloužil kritiku občanů i části politické scény.

"Proč byty nedostanou třeba rodiny, které přišli o bydlení po povodních?", ptali se v diskuzích čtenáři Blesk.cz. K sobě domů si prý ministr mládež s pověstí "nepracujících křiklounů" nastěhovat nechce.

Chcete dostat od Michaela Kocába také takové bydlení? Diskutujte!

370253:gallery:true:true

Squateři: Bydlet tu nechceme!

Squateři mají pocit, že je Svinka nastěhoval do Truhlářské ulice, aby hlučnou hudbou vyhnali ostatní regulované nájemníky. Důvod? Svinka má prý v plánu přestavit dům na luxusní hotel.

I když se Svinka dušuje, že postranní úmysly neměl, mladí squatteři před časem oznámili, že tu bydlet nechtějí. "Uvědomujeme si, že prostory v Truhlářské ulici se k nám dostaly poněkud zvláštním způsobem," říká squater skrývající se za přezdívkou Teta Milada.

"Prostory v Truhlářské nevyužijeme k bydlení, to by se squatingem nemělo nic společného," tvrdí. Místo toho plánují jiné aktivity, kterými chtějí propagovat svůj zvláštní styl života.

Chodba domu č.p. 11 v Truhlářské ulici Chodba domu č.p. 11 v Truhlářské ulici | pes

Nájemníci: Majitel se nás chce zbavit

V domě žijí 4 rodiny "normálních" nájemníků. Když zjistili, že budou mít nové sousedy, zděsili se. Většina z nich slyšela o problémech, které se squattery mělo okolí vily Milada. Hlučné večírky, nepořádek, smečky psů tyranizující okolí...

Někteří nájemníci si myslí, že za "lidumilnou" snahou majitele domu Petra Svinky poskytnout útulek alternativní mládeži je snaha zbavit se regulovaných nájemníků. "Je to záměr dostat nás odsud, protože ta kampaň dostat nájemníky z domu trvá už několik let. Ti slabší, co to nevydrželi, už jsou pryč," tvrdí.

Squateři říkají, že se s nájemníky dokážou dohodnout. "Krátce po nastěhování jsme se sešli a vyjasnili si naší situaci," říká asi dvaadvacetiletý squater. Ani problémoví psi z Milady v Truhlářské nejsou. Získat vyjádření nájemníků bylo během dne nemožné. Na zkušenosti se squatery jsme se ptali zaměstnanců protější restaurace. "My jsme si tu ničeho zásadního nevšimli, zatím s nimi nebyly žádné problémy, ale radši se zeptejte nájemníků," řekl Blesku.cz provozní podniku.

V restauraci naproti squaterskému domu neměli s novými nájemníky zatím žádné problémy V restauraci naproti squaterskému domu neměli s novými nájemníky zatím žádné problémy | pes

zirafa ( 26. července 2009 22:58 )

tak tos asi neslyšel, co povídal v televizi, prohlásil, že jim sežene nové ubytování, tak ho sehnal přes svýho kámoše......a že ten by byl takový lidumil jen tak pro nic za nic, tomu nemůže věřit snad nikdo...

gogo ( 24. července 2009 20:00 )

ukazuje tato účelová reklama... A jak se žije nájemníkům odsouzeným do vyhnanství ?

bugy ( 24. července 2009 15:58 )

Kocáb nic nesháněl. Majitel soukromého domu nabídl ubytování. Jaké má úmysly je druhá věc...

barunam ( 24. července 2009 14:56 )

sorry, ale této presony si vážit nelze. Rusáci by stejně dešli, jen jim trochu pomohl. AA TO ČEMU ON říká umění - zpěv je všechno možný jen ne umělecjý zážitek.

barunam ( 24. července 2009 14:52 )

to nemá chybu! hlavně mozek na repráku! Ovem obávám se, že i ten reprák je prázdný. Jsem asi mimo, ale co to je ti sqoteři? To jsou bezdomovci co nemaj byt? no tak at dělaj a hledaj. Nebo at jdou na ves, na statky a zase se můžou předvést. Kreténi vychlastaný. Maj v sobě cosi jako pokoru? Nebudou snad zakládat rodiny a pak natahavovat pazoury státe dej na dětičky? Měli by si mozečky porovnat a začít se chovat tak, je je v naší zemi zvykem. A vůbec, Evropea je dnes už snad dost velká a nabízí různé alternativy.

Zobrazit celou diskusi