Polovina těchto peněz je sice určena jisté dobročinné nadaci, ale i tak Wiedekingovi zůstane pěkný balík. A kdyby ne, tak z loňského výdělku 77,4 milionu eur (zhruba dvě miliardy Kč) mu určitě ještě něco zbylo...

Wiedeking je ústřední osobností v mocenském boji mezi automobilkami Porsche a Volkswagen. Jeho nástupcem má být dosavadní šéf výroby u Porsche Michael Macht.

Po odchodu Wiedekinga se podle německých médií zdá být jisté, že automobilku ze Stuttgartu postupně převezme Volkswagen a učiní z ní desátou značku koncernové skupiny, k níž patří i česká Škoda Auto. Tím by se uskutečnil plán spolumajitele Porsche Ferdinanda Piëcha.

Dluhy společnosti Porsche Automobil Holding SE mají být podle dozorčí rady odbourány prostřednictvím navýšení kapitálu o pět miliard eur (téměř 130 miliard Kč) a investičním vstupem Kataru. Cílem těchto kroků má být vytvoření předpokladů pro vytvoření integrovaného automobilového koncernu ze společností Porsche SE a Volkswagen AG.

Odvolaný Wiedeking si získal respekt za to, že v 90. letech minulého století automobilku postavil na nohy, teď se ale na jeho hlavu snáší vlna kritiky za to, že se snažil v nejméně vhodné době o převzetí Volkswagenu. Firma Porsche nakupila snahou o převzetí 51 procent VW dluhy ve výši kolem deseti miliard eur.

V čele firmy Porsche AG stál Wiedeking od roku 1993. Spolu s ním společnost opouští i její finanční ředitel Holger Härter. Oba přijdou také o svá členství v dozorčích radách Volkswagenu a Audi. Automobilka sdělila, že svým odchodem by měli výrazně přispět k uklidnění situace. Wiedekingovi při tom měla pracovní smlouva vypršet až v roce 2012.