Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Předměstí Marseille sužujě děsivý požár

Požár - ilustr. foto
Požár - ilustr. foto  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, jos - 
23. července 2009
07:21

U jihofrancouzského města Marseille vypukl ve středu odpoledne lesní požár, který již spálil přes 1200 hektarů území, ničil domy, vedl mnohé obyvatele k evakuaci a zranil několik záchranářů.

Požár, který je jedním z největších v posledních třech letech ve Francii, si zatím nevyžádal žádnou oběť. Ovšem jeden hasič a čtyři policisté se lehce přiotrávili kouřem. Podle odborníka Luka Venota oheň postupuje v šíři osmi kilometrů a ohrožuje až 500 domů.

Více než 50 domů se stovkami obyvatel bylo již narychlo evakuováno, uvedly místní úřady. Jako náhradní bydlení úřady obyvatelům nabídly místní hlavně školy. Hlídáním evakuovaných domů před rabováním a uvolňováním cesty pro hasiče bylo pověřeno 135 policistů.

Porosty se podle všeho vznítily po střelbě při nedalekém vojenském cvičení. "Tato situace mě opravdu rozčiluje. Je naprosto nepřijatelné, že armáda vede takovou činnost v takovém období," řekl člen místní správy Michel Sappin.

Oheň posilovaný letním horkem, suchem a větry zaskočil záchranáře rychlým postupem, navíc zde prý není dostatek vodních zdrojů pro hasiče. Proti ničivému přírodnímu živlu přijelo bojovat asi 480 hasičů za pomoci stovky vozidel i vrtulníků a hasících letadel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi