Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mexická chřipka: První úmrtí ve střední Evropě!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: SITA)
Autor: ČTK, val - 
22. července 2009
16:40

První obětí mexické chřipky ve střední Evropě se stal muž (41) z Maďarska! V Česku byly potvrzeny další tři případy prasečí chřipky, celkem už 32.

Maďarský občan podlehl viru a je oficiálně první obětí pandemického onemocnění ve střední Evropě. Zemřel již minulou středu na náhlý zápal plic. Přítomnost A(H1N1) v jeho těle dokázali odborníci až při pitvě. Podle Světové zdravotní organizace zemřelo na mexickou chřipku po celém světě více než 700 lidí.

V Česku byla nemoc zjištěna u dalších tří lidí, kteří se vrátili z Británie.

Jedním z nakažených je muž, který byl navštívit rodinu a do ČR se vrátil 15.července. Po dvou dnech se mu udělalo zle a musel navštívit lékaře, který si ho na infekčním oddělení už nechal.

Druhým nakaženým je sedmnáctiletá dívka. "Žena se vrátila z třítýdenního studijního pobytu v Anglii. Její zdravotní stav je velmi dobrý, bez teplot a obtíží. Předpokládáme, že ve čtvrtek půjde do domácí izolace," řekla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Inna Valentová.

Další mladá žena se do Česka vrátila z Británie rovněž v neděli. Další den se kvůli zhoršení obtíží nechala vyšetřit ve Fakultní nemocnici Bulovka v Praze. Po vyšetření ji lékaři s ohledem na klinický stav ponechali doma v izolaci.

Všichni už se nyní nacházejí v dobrém zdravotním stavu!

gogo ( 22. července 2009 17:44 )

Je očividné že se šíří velice pomalu, má pomalý a slabý průběh a zemřelo na ni nepoměrně méně lidí než na chřipky klasické ... Ale doba si žádá dělat ze všeho senzaci, všeho se bát a všechno přehánět .... A tak máme dokonce první úmrtí !

Zobrazit celou diskusi