Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američané přestávají být nadšeni z Baracka Obamy

Prezident Spojených států amerických Barack Obama přednáší svůj jediný veřejný projev během své návštěvy Evropy.
Prezident Spojených států amerických Barack Obama přednáší svůj jediný veřejný projev během své návštěvy Evropy.  (Autor: Fotografové Blesku: Malík, Mithofer, Pecák, Štibor, Sekanina, Hadač)
Autor: ČTK, brum - 
22. července 2009
15:14

Euforie, která letos v lednu provázela nástup Baracka Obamy do funkce amerického prezidenta, se ve Spojených státech vytrácí. Většina Američanů si opět myslí, že jejich země je na špatné cestě.

Vyplývá to z průzkumu zveřejněného ve středu, který pro agenturu AP vypracoval institut GfK.

Obamu stále podporuje 55 procent lidí. Po šesti měsících v Bílém domě se těší větší podpoře než Bill Clinton a přibližně stejné jako Obamův republikánský předchůdce George Bush. Nicméně stále více lidí pochybuje o tom, zda se mu může podařit splnit řadu z úkolů, které si stanovil. A mezi dotázanými také roste pocit, že si toho Obama na sebe naložil příliš a že se to snaží vyřešit během příliš krátké doby.

Podle personálního šéfa Bílého domu Rahma Emanuela Obama ve středu ve 21:00 místního času (ve čtvrtek v 03:00 SELČ) vystoupí na tiskové konferenci, na níž má bilancovat první půlrok svojí vlády. Bude hovořit o ekonomické recesi i o zdravotnické reformě.

Počet Američanů, kteří si myslí, že Obama dokáže zlepšit ekonomickou situaci, od doby krátce před jeho inaugurací klesl o 19 procentních bodů. To samé platí i o jejich přesvědčení, že tento demokratický prezident dokáže vytvořit nová pracovní místa. O 15 procentních bodů se snížil podíl těch, kdo věří, že Obamovi se podaří snížit deficit státního rozpočtu, vyvést americké jednotky z Iráku a zvýšit respekt vůči Spojeným státům ve světě. A že prezident opravdu uskuteční zásadní reformu amerického zdravotnictví, jak sliboval během volební kampaně, nyní věří o šest procentních bodů méně lidí než před půl rokem.

To, že podpora prezidenta v okamžiku, kdy se skutečně pustí do práce, klesá, není podle AP neobvyklé. Dolu ji tlačí nesouhlas lidí s tím, jak prezident řeší aktuální problémy i kritika ze strany jeho politických oponentů.

Jak v domácí, tak v zahraniční politice Obama čelí mimořádným výzvám a z jejich vzniku již nemůže vinit předchozí vládu. Zatímco v lednu bylo v USA bez práce 7,6 procenta lidí, v červnu to bylo již 9,5 procenta. Čtyři procenta majitelů nemovitostí s hypotékou o bydlení přišla, dalších osm procent se ve splátkách hypotéky opožďuje nejméně o jeden měsíc, což je nejvíce od dob velké hospodářské krize z 30. let minulého století.

V této situaci se snižují očekávání Američanů, která do Obamy vkládají. Počet těch, kteří si myslí, že je realistické během jeho prvního roku v úřadu očekávat aspoň nějaké zlepšení hospodářské situace, se z lednových 27 procent snížil na 16 procent. Zatímco na začátku roku bylo 81 procent Američanů přesvědčených o tom, že Obama rozumí problémům obyčejných lidí, nyní to jsou dvě třetiny. A před jeho inaugurací 78 procent lidí tvrdilo, že jde o silného vůdce, teď to o něm říká 69 procent. Amerika není na správné cestě podle 54 procent respondentů, což je oproti červnu osmibodový nárůst. Pro Obamu je špatným signálem to, že o špatném směřování země jsou přesvědčeni hlavně stoupenci demokratů a respondenti, jež se označují za nezávislé.

Tento telefonický průzkum se uskutečnil mezi 16. a 20. červencem. Zúčastnilo se ho asi tisíc dospělých z celých Spojených států.

micky21 ( 23. července 2009 22:04 )

Co od tebe ty nerasisto?????????? To se dalo čekat, že se tu najde nějaký blb, který se bude zastávat těhlechtech směsek

micky21 ( 23. července 2009 14:15 )

a co čekali od černocha?

gogo ( 22. července 2009 21:50 )

u nás již za Rakouska-uherska říkával Karel Havlíček Borovský : "Tak to chodí na tom světě, každou chvíli jinak. Dneska ctí tě za svatého, zítra budeš sviňák." A potom, ty sliby co jste dal byly nesplnitelné, to bylo vidět až odsud... Vzepřít se vojenské mašinérii nelze ...

Zobrazit celou diskusi