Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neslyšící Andy (13): Díky Blesku hraju fotbal!

Autor: Ivana Žáková - 
22. července 2009
05:00

Život bez fotbalu si už nikdy nedokáže představit Andreas Hubáček (13) z Karviné. Všestranně nadaný chlapec, který ve dvou letech náhle ohluchl. Blesk a Srdce pro děti mu pomohly, aby Andy mohl dále pokračovat ve své úspěšné kariéře fotbalisty.

Přispěl chlapci na zakoupení nového řečového procesoru, díky kterému skvěle slyší. „Splnil se mi životní sen. Konečně mohu bez obav a v klidu hrát fotbal a zůstat na zápasech třeba i v lijácích. Úplně se mi změnil život,“ řekl šťastný Andy.

Hraje moravskoslezskou ligu za klub MFK OKD Karviná a trénuje čtyřikrát týdně. Má několik pohárů a ocenění za nejlepšího střelce. Andy pro fotbal doslova dýchá a chce se mu věnovat i profesionálně. Propadl mu stejně jako starší bratr Adrian (19) a jeho táta Alan, který kluka i trénuje.

Lékaři voperovali malému chlapci do lebeční kosti kochleární implantát, jehož elektrody stimulují sluch. Jeho součástí je řečový procesor Nukleus 24, o velikosti 6 krát 10 centimetrů, který Andy nosil od svých čtyř let na zádech nebo břiše. Ten je propojen drátkem s mikrofonem, který měl hoch za uchem.

Procesor nesnáší vlhko. A to je velký problém, protože chlapec se při fotbale potí. „Bylo to pro něj kruté, když během zápasu přestal slyšet, protože starý strojek se stále kazil. Anebo musel opustit hřiště, protože začalo pršet. Navíc mu přístroj na zádech při fotbale vadil,“ popsal táta Alan Hubáček. „S novým procesorem je Andy jako vyměněný,“ řekl nadšený táta.

Zdravotní pojišťovna hradila u nového procesoru Kochlar 70 %, ale jen jednou za deset let a pouze v případě, že ten starý je už neopravitelný. Táta sháněl peníze, kde se dalo. Po přátelích i soukromnících. Nový procesor stál i s nabíječkou 255 tisíc a stále mu chybělo sto tisíc. A právě tuto chybějící částku 100 tisíc dodal na nový řečový procesor Kochlar Nucleus Freedom Blesk a Srdce pro život.

„Je to pro celou naši rodinu nádherný a nepopsatelný pocit vidět, jak je Andy šťastný jako nikdy v životě. Procesor už bere jako součást sebe. Nechal si narůst delší vlasy a zpod ucha mu kouká jen malý drátek,“ vylíčil Blesk.cz nadšený táta. Andy díky procesoru slyší i zvuky, které doposud neznal. Byl v šoku, když uslyšel zvuk tramvaje, která byla daleko. „Jsou to úžasné pocity, když slyším daleko lépe a dokonce zvuky z okolí. Každý den je pro mě, jako bych se znovu narodil,“ dodal s vděkem Andy.

vondrys ( 21. srpna 2009 11:39 )

Dobrý den, jsem v stejným stavu jako Andy (jako že jsem neslyšící), taky budu kupovat nový kochleární implantát jako má Andy, akorát jinou barvu, mám teď starý CI a ještě starší než to co měl Andy, do konce září bych měl mít nový CI, bylo by super, kdybych znal Andyho email a psal si s ním ...Andy, jestli tohle čteš, tak to hodně přeji, aby ti šlo fotbal a jsem rád, že ti BLESK pomohl

akrapaz ( 23. července 2009 16:33 )

Přál bych mu, aby se z něj stal úspěšnej fotbalista. Rozčílila mě ale skutečnost, kolik ten nový přístroj stojí: 250 tisíc korun - skoro jako malé auto. I tak se dá nehorázně vydělávat na postižených lidech - je to ostuda!

alexandraveb ( 22. července 2009 11:55 )

Dobrý den, jsem scenáristka pořadu ČT - Teevizní klub neslyšících. V říjnu budu natáčet na Moravě o sluchově postižených fotbalistech, kurzech trenérů apod. Měla bych zájem natočit i portrét Andyho. Prosím, můžete jemu nebo autorce článku Ivaně Žákové předat spojení na mne - vebrova@klikni.cz Děkuji Saša Vebrová

Zobrazit celou diskusi