Strach z krachu cestovní kanceláře stále více z nás motivuje k tomu, vydat se na dovolenou na "vlastní pěst". Ovšem právě tehdy je zapotřebí myslet na výběr vhodného cestovního pojištění.

Na co se nespoléhat:

  • na kartičku pojištěnce zdravotní pojišťovny. Ta vám v zemích EU zajistí stejnou péči jako občanovi země, kde pobýváte, ale neřeší spoluúčast nebo transport zraněného či nemocného zpět domů ani náklady na repatriaci v případě úmrtí.
  • na kreditní kartu, která obvykle zajišťuje pojistné plnění do výše kolem 500 tisíc Kč, což je podle odborníků málo. Doporučený limit je od 1,5 mil. Kč výše. Výjimkou jsou karty, u kterých si platíte extra cestovní pojištění s vysokým plněním. Např. u City Bank platíte 79 Kč měsíčně a pojištění platí i pro všechny členy rodiny.

Jaký je základní typ pojištění?

1. Pojištění léčebných výloh a úrazové pojištění:Slouží pro úhradu nákladů na ošetření, léky, převoz do zdravotnického zařízení i transport nemocného či zraněného zpět domů. Zahrnuje i náklady na repatriaci v případě, že dojde k úmrtí. Součástí je telefonická asistenční služba, která je vám k dispozici 24 hodin denně a v českém jazyce vám poradí, jak v dané situaci postupovat. Kontakt na asistenci dostanete při uzavření pojištění.

2. Pojištění zavazadel: kompenzuje náklady za poškozená, ukradená nebo zničená zavazadla a věci.

3. Pojištění odpovědnosti za škodu: dojde-li vaší vinou k neúmyslnému poškození majetku nebo ke zranění druhé osoby, zajistí náhradu škody.

Co si můžete pojistit?

  • provozování všech rizikových a adrenalinových sportů
  • právní služby související s obviněním z trestného činu nebo projednání nehody
  • speciální pojištění (např. pro golfisty, které nabízí Evropská cestovní pojišťovna)

Kočka se zárukou

  • I váš čtyřnohý miláček může být na cestu do zahraničí pojištěný. Samozřejmě to má pravidla – ta se týkají hlavně stáří a stavu zvířete.
  • Ne všechny pojišťovny sjednají pojištění psa, kočky nebo dokonce fretky. Pojistné za jedno zvíře na den je cca od 20 Kč

Jak pojištění uzavřete?

  • osobně ve všech pobočkách pojišťoven
  • přes internet
  • u některých pojišťoven lze sjednat pojištění i telefonicky a zaplatíte kartou, jako např. u Evropské cestovní pojišťovny, nebo i na terminálu Sazky, což nabízí pojišťovna VZP

Pojistka na vlastní kůži

Blesk vyzkoušel sjednat si pojistku on-line na vlastní kůži. Podle tohoto „testu“ se nejvíce přátelský zdál být program Evropské cestovní pojišťovny a také České pojišťovny. Oba programy byly rychlé, jednoduché. Poměrně zdlouhavé bylo online pojištění u VZP.


Podle čeho vybírat pojištění

Ve vlastním zájmu se zajímejte o výši pojistného plnění, od kterého se nakonec odvíjí i cena cestovního pojištění. Proto se můžete setkat s rozdíly i několika stokorun u stejného typu zájezdu. Blesk se zeptal několika pojišťovacích institucí, kolik by stálo cestovní pojištění za neorganizovaný dvanáctidenní pobyt dvou dospělých a dvou dětí v Chorvatsku. Pro srovnání jsme požádali CK EXIM Tours o cenu pojištění za stejný typ zájezdu, to včetně Pojištění storna zájezdu, které oceníte, když z vážných zdravotních nebo rodinných důvodů musíte zájezd zrušit. Cena pojištění při výši plnění 1,5 mil Kč činí 1440 Kč.

Nezapomeňte:

  • při sjednávání pojištění se ptejte i na výši spoluúčasti – některé pojišťovny ji nemají, jiné ano
  • před cestou do zahraničí si zjistit kontakt na český zastupitelský úřad – pomůže vám např. při ztrátě dokladů. Kontakty naleznete na www.mzv.cz
  • mít finanční rezervu 150–200 eur. V lékárně nebo při ošetření u lékaře po vás mohou chtít hotovost. Pečlivě si uschovejte účty, abyste je mohli po návratu předložit pojišťovně.

369146:gallery:true:true


Bolavý zub za tisíce

Hřejete si v kapse svou průkazku pojištěnce v domnění, že vám bude na cestě po Evropě stačit? Jsme přece v Evropské unii...

To je sice pravda, ale opravňuje vás pouze k tomu, dostat stejnou péči jako místní občané – samozřejmě se stejnými doplatky. A ty jsou pro českou peněženku opravdu "macaté". Jen cestovní pojistka umí vrátit vynaložené peníze zpátky do vašeho rozpočtu. Pokud jste ji neuzavřeli, pak máte prostě smůlu. V zahraničí znamená návštěva lékaře velkou investici. Ve většině členských zemí Evropské unie se platí za stomatologické ošetření, léky, hospitalizaci, ambulantní péči, nemocniční péči či návštěvu lékaře vysoká spoluúčast (dosahuje stovek eur, u komplikovanějších případů tisíců eur).

Spoluúčast u zubaře:

Francie 100%
Itálie 50 - 100%
Kypr min. 50 eur
Maďarsko 20 - 100%
Německo min. 20 eur
Nizozemsko 100%
Polsko 100%
Portugalsko 50 - 100%
Rakousko min. 30 eur
Řecko 50 - 100%
Španělsko 50 - 100%

V jakém případě peníze určitě nedostanete?

I když jste pojištěni, nemusíte dostat nic. Stačí se zranit vlastní vinou. V pojistných podmínkách totiž většinou najdete upozornění, že se pojistné krátí nebo zcela odepře v případě, že si zranění způsobíte například požitím alkoholu nebo pod vlivem omamných látek.

Stejně tak, když se rozhodnete vyzkoušet si některý adrenalinový sport a nemáte náležité připojištění. Smůlu budou mít i ti, kteří na vlastní riziko poruší například zákaz vstupu do nebezpečného terénu, zákaz koupání nebo potápění a přitom se zraní. Nepočítejte ani s tím, že bude proplaceno to, že kvůli vám bude muset být vyhlášena mimořádná pátrací akce v extrémních podmínkách – pokud jste na to dopředu nemysleli a nesjednali si podle toho vhodnou pojistku!


Levněji to jde přes Internet

Pojištění přes internet je snadné, rychlé a většinou i mnohem levnější, než když si ho sjednáváte na pobočce.

Pokud se tedy nebojíte práce s počítačem, můžete ušetřit. Další peníze vám ušetří, pokud si najdete nejvýhodnější nabídku. Pomůže vám v tom www.top-pojisteni.cz – nabídne nezávaznou kalkulaci a porovnání ceny u vybraných pojišťoven. Když si vyberete pojišťovnu, jednoduchý program vás po jednotlivých krocích navede, jak vyplnit požadované údaje a mít klid za přijatelnou cenu. Návrh pojistné smlouvy, podmínky i údaje potřebné vám přijdou mailem. Nejrychleji zaplatíte platební kartou nebo internetbankingem.