Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladá Boleslav vyhlásila amnestii dlužníkům!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
20. července 2009
21:54

Mladá Boleslav vyhlásila na prázdniny amnestii dlužníkům. Lidem, kteří do konce srpna uhradí své závazky vůči městu, magistrát promine penále z dlužné částky.

Této šance už využilo devět lidí, kteří splatili přes 42.000 korun, což je zhruba pět procent celkových dluhů za nájem bytů a nebytových prostor. Další dva dlužníci již úhradu dluhů závazně slíbili, sdělil tiskový pracovník magistrátu Pavel Šubrt.

Náměstek primátora Adolf Beznoska uvedl, že předpokládal vyšší zájem dlužníků o tuto nabídku. Takzvaná amnestie ale platí až do konce srpna a dlužníci, kteří uhradí včas dluhy, se ještě mohou polepšit a výrazně na prominutí penále ušetřit, dodal.

Celkový dluh se pohybuje kolem 3,3 milionu korun. Nabídku ale mohou využít jen lidé, na něž kvůli dluhu zatím nebyla podána žaloba nebo s nimiž není vedeno exekuční řízení. Týká se to zhruba 150 dlužníků, což je 40 procent z celkového počtu. Magistrát je o výši jejich dluhu i o možném prominutí penále informoval dopisem.

Podobným způsobem řeší dluhy za nájem a další poplatky i jiná města. Například Příbram vyhlásila podobnou akci už potřetí. Pokud dlužník od 1. října do 30. listopadu své závazky vůči městu splatí, bude mu penále odpuštěno. Za nájmy bytů a nebytových prostor městu lidé dluží 17 milionů, penále činí už přibližně 75 milionů korun.

V roce 2006 na nájemném za byty lidé v Příbrami dlužili včetně penále 18 milionů korun; když dlužníci uhradili 2,5 milionu korun, radnice jim na poplatcích z prodlení odpustila 6,4 milionu korun. Z dluhu za nebytové prostory hříšníci zaplatili téměř 1,4 milionu korun, odpuštěné penále činilo 5,7 milionu korun.
Problémy s neplatiči má i Kolín. Dluhy včetně penále se tu vyšplhaly na více než deset milionů korun. Na konci května podalo město na dlužníky kolem 400 žalob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi