Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministr Kocáb: Romky v Česku jsou nuceně sterilizovány!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
20. července 2009
20:47

Nejnovější známý případ nedobrovolné sterilizace romských žen v České republice je z roku 2007. Šlo prý o Romku z Frýdku-Místku, které je nyní 40 let a má čtyři děti.

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb na problematiku nedobrovolných sterilizací upozornil úřednický kabinet premiéra Jana Fischera.

"Žena z Frýdku-Místku byla pod nátlakem sociální pracovnice přinucena k tomu, aby si nechala udělat sterilizaci," řekla Gorolová z ostravského Spolku žen poškozených sterilizací. Nechtěla zatím uvést jméno ženy, neboť ta dosud nemá právní zastoupení. "Měla velké obavy z toho, že jí budou odebrány děti do dětského domova, takže proto to podstoupila," dodala.

O problému se v Česku začalo hovořit na podzim 2004, když Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření ze sterilizací Romek. Podle evropských romských aktivistů docházelo k nedobrovolným sterilizacím také v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku, ale nejvíce případů prý bylo v Česku a na Slovensku. Podle veřejného ochránce práv Otakara Motejla bylo v minulosti nezákonně sterilizováno až 58 žen. O rasovou diskriminaci podle něj nešlo, ani o programovou sterilizaci, pouze o ojedinělé případy.

V roce 2007 padl za sterilizace první rozsudek - Vrchní soud v Olomouci v lednu potvrdil, že sterilizovaná Helena Ferenčíková má nárok na omluvu za nechtěnou sterilizaci, nemocnice se jí omluvila v březnu. Finanční náhradu za nemajetkovou újmu však Ferenčíková nevysoudila.

O nyní zveřejněném případu ví také ministr pro lidská práva Kocáb, který v závěrech vládou dnes schváleného materiálu o stavu romských komunit v ČR za loňský rok napsal: "Je nutné znovu otevřít otázku nelegálně prováděných sterilizací romských žen, díky nimž se stala ČR terčem mezinárodní kritiky."
Gabriela Hrabaňová z Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity upozornila, že Gorolovou zmiňovaný případ se ještě nedostal k soudu. Postižená Romka se však podle ní chystá žalovat odpovědnou nemocnici či lékaře.

"Určitě těch žen je víc," tvrdí Gorolová, podle níž ženy mají obavy případy nedobrovolné sterilizace oznamovat, aby nepřišly o sociální dávky. Obavy prý také mají z přílišného zájmu médií.

bigmen ( 21. července 2009 19:30 )

šiješ do vosího hnízda a spoléháš na nesoudružnost čechů, ale jednou tě za tvoji práci někdo po zásluze odmění

zirafa ( 21. července 2009 13:07 )

Víš co škody může takový aktivný blb za 2 měsíce ještě napáchat??!!

helena ( 21. července 2009 08:43 )

špatně, měli by je sterilizovat hned, jak se narodí a časem by byl od nich klid

bigmen ( 21. července 2009 08:06 )

kocába bych nechal vyhlásit nesvéprávným.To neustálé řinčení repráků mu vytřepalo mozek. Pokud cikáni budou rodit jen kvůli soc. příspěvkům tak se není co divit že je nutí ke stelirizaci

sharka ( 21. července 2009 05:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa