Někteří teď shánějí novou dovolenou, jiní zůstávají na balkoně nebo u rybníka, další jdou do práce. Sedmiletá Barborka z Kladna pláče a má strach, že moře neuvidí. Její matka Lucie Kvasničková (27) společně s manželem Vladimírem (48) jí totiž slíbili, že za jedničkové vysvědčení uvidí moře. Zájezd ale koupili u Tomi Tour. Proto teď možná budou jen u rybníka v Hřebči!

Fotogalerie
4 fotografie


„Peněz nazbyt nemáme, museli jsme si vypůjčit. S Barborkou jsem měla letět jenom já, na týden od 8. srpna. Muž by zůstal doma a staral se o malého Daniela, ještě mu nejsou dva roky,“ říká paní Lucie. Zájezd na bulharské Zlaté písky stál rodinu téměř dvacet tisíc. „Ve středu 15. července jsem cestu objednala, a protože vedoucí pobočky Tomi Tour chtěl peníze do čtyřiadvaceti hodin, ve čtvrtek jsme všechno zaplatili. A oni v pátek zkrachovali. Kdo to ale mohl tušit?“ krčí rameny Barborčina matka.

Holčička snad ale moře uvidí. „Vypůjčíme si ještě jednou a slib dcerce splníme,“ je rozhodnutá její maminka. Ironií je, že Barborčin děda, známý řezník, uzenář a velmi movitý člověk Jiří Javůrek z Koleče, vnučce nepomohl. „Vzkázal mi, že když nemám peníze, mám sedět doma na pr…,“ hořce říká jeho dcera Lucie Kvasničková.

Postižení: Pár hodin před krachem si nechávali platit
Cestovka, jejímž obchodním a marketingovým ředitelem je Václav Fischer, podle čtenářů Blesku ještě pár hodin před ukončením činnosti vybírala peníze za dovolené. „Ve čtyři jsem zaplatila. A v šest zjistila, že Tomi Tour zkrachovala,“ napsala do Blesku jedna čtenářka. Konec ohlásil Václav Fischer v pátek v 17:05. Důvodem jsou až dvousetmilionové dluhy! V zahraničí zůstalo 3253 lidí, polovina z nich už je doma. Dalších deset tisíc klientů má zájezd zaplacený, ale už nikam nevycestují. Všechny by měla odškodnit slovenská pojišťovna Union.

„Myslím si, že už nastal čas, aby se s takovými věcmi v Česku skoncovalo. Není možné, aby společnost v době, kdy už dlouhodobě neplatí, vybírala peníze od lidí. To je v civilizovaných zemích jednání, za které se chodí do kriminálu,“ prohlásil ministr vnitra Martin Pecina.

Může se tak stát, že Fischer, jeden z kdysi nejpopulárnějších podnikatelů i politiků, skončí ve vězení.

Dovolenou strávíme prohlížením katalogu
Kvůli dovolené na Ibize šetřili manželé Ruszelákovi z Otrokovic pět let. Za dva týdny měli letět. Místo na prosluněné pláži ale stráví vysněné prázdniny na balkoně. „Budeme listovat katalogem Tomi Tour a malovat si pěknou dovolenou,“ řekli zklamaně.

Manželé Ruszelákovi poznají Ibizu jen z katalogu
Autor: Marie Machková

„Jsme strašně naštvaní! Dovolenou jsme platili teprve před čtrnácti dny. A teď jsme se dozvěděli, že Tomi Tour skončila. Ze sdělovacích prostředků! Cestovka se vůbec neobtěžovala nás kontaktovat,“ zlobil se Miroslav Ruszelák (27). S manželkou Kateřinou (34) zaplatili 25 tisíc korun. Čtvrt roku dopředu museli v továrně nahlásit termín dovolené. Teď nemají ani korunu a volno vybrat musejí. Dovolenou Ruszelákovi vybírali pečlivě. Věřili Václavu Fischerovi, který byl reklamní tváří Tomi Tour, jenže ten přivedl cestovku ke krachu...