Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nelsonu Mandelovi k 91. narozeninám zpívala Carla Bruni

Carla Bruni zazpívala pro Nelsona Mandelu
Carla Bruni zazpívala pro Nelsona Mandelu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
19. července 2009
17:19

VIDEO: Nelson Mandela, bývalý první černošský prezident Jihoafrické republiky, oslavil 91. narozeniny velkolepým koncertem. Vystoupila na něm i Carla Bruni Sarkozy, její muž si dal mezitím pár koleček v Central Parku.

Kromě Carly Bruni na velkolepém newyorském koncertu vystoupil také Stenie Wonder, Dave Stewart či Aretha Franklin. V publiku mezi čestnými hosty bylo mnoho hollywoodských hvězd, například Forest Whitaker, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Susan Sarandon a Matt Damon. Nechyběl zde ani francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který svou účastí mimo jiné podpořil svou manželku. Rozhodně ji ovšem nedoprovázel na každém kroku. Když měla Carla generálku, on si dal několik kondičních koleček v Central Parku.

367922:gallery:true:true

Tříhodinové narozeninové představení, které začalo v sobotu ve 20:00 místního času zakončil Stevie Wonder písní Happy Birthday, při které mu dělala sbor většina vystupujících, kteří se vrátili na scénu k zazpívání této závěrečné hymny pro Mandelu.

Cílem newyorského koncertu bylo nejen připomenout politický odkaz Mandely jako symbolu boje proti apartheidu, ale také získat peníze na boj proti AIDS v rámci kampaně nazvané 46664. To je vězeňské číslo, pod kterým byl Mandela veden v době svého sedmadvacetiletého uvěznění předtím, než řídil zemi v letech 1994 až 1999.

V New Yorku vyvrcholil týden akcí na počest Mandely v různých místech světa. Oslavy u příležitosti jeho narozenin se v sobotu konaly po celé Jihoafrické republice. V centru Johannesburgu se uspořádaly koncerty místních umělců i tvůrců ze sousedních afrických států.

Dlouholetý bojovník proti rasové segregaci strávil den svého jubilea s rodinou ve svém domě v Johannesburgu. Kvůli zdravotním problémům cestuje nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1993 jen výjimečně. Prostřednictvím své nadace však vyzval obyvatele celého světa, aby v den jeho narozenin, nazvaný Mandelův den, konali dobré skutky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi