Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zranění z festivalu Pohoda: Dva lidé jsou v kómatu

Autor: šim, INT, ČTK, cas.sk, lj - 
19. července 2009
19:27

AKTUALIZOVÁNO - VIDEO: Tragédií v sobotu odpoledne předčasně skončil trenčínský festival Pohoda. Kvůli silnému větru spadl stan, v němž byly stovky lidí.Podle oficiálních informací zemřel jeden Slovák (†29). Nejméně 52 lidí utrpělo zranění.

V Trenčíně, kde se festival pravidelně koná, zavedli okamžitě mimořádná opatření, aby tragickou situaci zvládli.

V místní nemocnici byli v pohotovosti všichni zdravotníci. Ošetřili tam desítky zraněných, kteří leželi i na chodbách. Některé z nich museli odvézt do dalších sedmi nemocnic v kraji.

Zdravotní stav dvou pacientů v nemocnicích v Žilině a v Martině je velmi vážný. Podle dřívějších informací je ve vážném stavu i jeden pacient v trenčínské nemocnici.

Lékařka Jarmila Tichá z žilinské nemocnice potvrdila, že ošetřují pětadvacetiletého muže, který má poraněnou lebku. "Jeho stav je kritický. Je po operaci v umělém spánku a v ohrožení života," řekla pro cas.sk.

V martinské nemocnici leží také devatenáctiletá dívka. Podle mluvčí nemocnice Kataríny Kapustové utrpěla vážná poranění hlavy a mozku. "Podrobila se neurochirurgickému zákroku a momentálně je ve stabilizovaném stavu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení," doplnila Kapustová.

Všichni ranění až na jednoho Ira a jednoho Brita jsou slovenští občané.

Trenčín v pohotovosti

Město Trenčín pro promočené a šokované účastníky festivalu otevřelo městskou sportovní halu, kde se mohli zahřát horkým čajem a odpočinout si na narychlo připravených lehátkách s dekami. Většina mladých, kteří na festival přijeli, si zde ale jen ponechala věci a vyrazila ještě do města. Ve večerních hodinách byly také vypraveny zvláštní vlaky.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák potvrdil, že při zřícení stanu na festivalu Pohoda v Trenčíně zahynul muž (†29). Pět desítek lidí bylo zraněno z toho 15 těžce. Soukromá slovenská televize TA3 uvedla, že podle neoficiálně potvrzených zpráv od záchranárů pod stanem zahynuli čtyři lidé.

Situace byla nepřehledná, na místě zasahovalo několik sanitek. Organizátoři festival zrušili kvůli nepříznivému počasí a vyzvali návštěvníky, aby pokud možno letiště, kde se festival konal, opustili, zejména pak místo neštěstí.

Podle serveru Cas.sk se velký stan O2 zřítil v době, kdy v něm probíhala zvuková zkouška a bylo v něm tedy méně lidí, než kdyby v něm byl zrovna koncert. Zraněné lidi hledají záchranáři, ochranka i organizátoři. Práce záchranářům ztěžuje velká bouřka a prudký déšť. Někteří lidé jsou ošetřováni na místě, jiné odváží sanitky do nemocnic.

367680:gallery:true:true

„Policie je na místě neštěstí a naše hlídky organizují dopravu, aby nedošlo k dopravnímu kolapsu,“ řekl slovenskému serveru Čas.sk Pavol Kudlička z trenčínské krajské policie. Podle informací Času.sk organizátoři Pohody před bouřkou návštěvníky varovali. Informace se ale nedostala k lidem, kteří se šli do stanu 0S právě před bouřkou schovat. Stan spadl během silné průtrže mračen.

Podle zjištění ČTK se na festivale uvolnil ještě jeden stan, který byl také určen pro zábavu účastníků. Organizátoři začali s evakuací návštěvníků, kterých bylo v sobotu dopoledne asi 33 000.

Pro festival pohoda je to již druhá smrtelná nehoda. V roce 2006 tu zemřel 21letý mladík z Prahy, který na festivalu pracoval jako tzv. bedňák. Spadl z konstrukce pódia a zraněním podlehl.

 

jikane ( 19. července 2009 23:01 )

Děkuji náhodě, že moje ratolesti změnily program a na Pohodu neodjely. Je mi líto zraněných, ale i pořadatelů, je to smutné.

valdis ( 19. července 2009 21:10 )

Nie z Topoplčian, ale z Piešťan.

hani ( 19. července 2009 09:20 )

nebo Indsku neco zriti a zabije. Europany trochu toho taky maji. Je mi lito a dobre ze v Europe!!!

anjelik ( 18. července 2009 23:15 )

Tak neviem,ale u nas na slovensku pisu,ze zomrel 1 clovek 29 rocny muz z Topolcan a nie 4.Tak vy mate asi chybu.

scud911 ( 18. července 2009 20:44 )

tak se jmenuje ten Festival omg

Zobrazit celou diskusi