Krach společnosti potvrdil také mluvčí Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura. "Ukončení činnosti CK Tomi Tour je největším případem za posledních dvanáct let od doby krachu CK Travela v roce 1997," sdělil Okamura v tiskovém prohlášení.

Podle serveru tn.cz ČSA vypověděly společnosti Tomi Tour smlouvu kvůli nezaplaceným dluhům. Právě finanční důvody budou zřejmě hlavní příčinou krachu společnosti.

Tomio Okamura informoval, že konkrétní jednání o prodeji Tomi Tour probíhala už od počátku tohoto roku! V posledním týdnu však jednání nabrala na intenzitě a s oslovenými agenturami probíhala prakticky denně. Zájemce na převzetí Tomi Tour se však bohužel najít nepodařilo!

Fotogalerie
6 fotografií

V neděli jsme vás informovali o problému, kterému museli čelit klienti Tomi Tour při svém příjezdu do egyptského letoviska Hurghada, když je hotel, který měli zaplacený, odmítl ubytovat. Více čtěte ZDE!

Cestovní kancelář k 17. červenci 2009 ukončila svou činnost. Společnost to v pátek večer oznámila vylepením plakátu na dveře své pražské pobočky, který podepsal Václav Fischer, obchodní a marketingový ředitel CK Tomi Tour.


VÝZVA:

Měli jste od Tomi Tour koupený zájezd? Zůstali vaši příbuzní či známí v zahraničí? Ozvěte se Blesk.cz! Na email online@ringier.cz posílejte své zkušenosti s Tomi Tour, heslo Tomi Tour.


Nejvíce klientů CK Tomi Tour je v Egyptě (cca 600), dále na Mallorce, Turecku, španělských Kanárských ostrovech a Ibize, Bulharsku a na Krétě.

Cestovní kanceláře musí být ze zákona pojištěné. Toto pojištění má pokrýt i výlohy spojené s krachem společnosti. Z těchto peněz budou domů dopraveni všichni klienti, kteří jsou s Tomi Tour v současnosti v zahraničí. Z pojistného se budou vyplácet také náhrady škod, které vznikly klientům s již zakoupenými zájezdy.

Čtěte také:
Blesk radí: Co dělat, když cestovka zkrachuje

"Tomi Tour je velkoryse pojištěna na částku 234 600 000 Kč, která pokryje veškeré nároky. Klienti, kteří jsou v destinacích, kontaktují prosím UNION pojišťovnu, která zajistí dokončení jejich pobytu a leteckou dopravu z destinace zpět domů," uvedl v prohlášení vyvěšeném na webových stránkách Tomi Tour Václav Fischer.

"Klienti nyní musí uplatnit své nároky u pojišťovny, kde je tato cestovní kancelář pojištěna proti úpadku. Klienti, kteří jsou v zahraničí, budou na náklady pojišťovny repatriování zpět do ČR. Pojišťovna jim na své náklady musí zajistit dopravu zpět a ubytování a stravu do doby odletu. Klienti, kteří mají zaplacené zájezdy, dostanou v zákonné lhůtě 6 měsíců zpět peníze za zaplacené zájezdy, zpravidla se vyplácí 80-95% ze zaplacené ceny zájezdu," uvedl Tomio Okamura.

"Peníze klientům vyplatí pojišťovna Union, která sídlí v Bratislavě," uvedl v prohlášení Václav Fischer. Jak ovšem informoval Tomio Okamura, pojišťovna musela požádat ostatní cestovní kanceláře o pomoc s repatriací cestujících. "Pojišťovna Union právě interně oslovila jiné cestovní kanceláře, aby jí pomohly s návratem klientů zpět do České republiky, jelikož je jich příliš velké množství! Klientům tak nabídnou pomoc jiné cestovní kanceláře," dodal k situaci Tomio Okamura.

"Vzhledem k ukončení činnosti společnosti Tomi Tour nebudou ČSA pro tuto cestovní kancelář realizovat charterovou přepravu," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

"O návrat klientů se ČSA postarají ve spolupráci s pojišťovnou Union," dodala. "Repatriace bude probíhat od dnešního dne až do příštího čtvrtka," řekla mluvčí.

Jak Blesk volal do Tomi Tour
Blesk.cz se opakovaně pokoušel dovolat do všech poboček Tomi Tour v celé zemi. Přestože by pražské call centrum mělo být v provozu až do desáté hodiny večerní, nikdo telefon nezvedal.

PŘEHLED CESTOVEK, KTERÉ ZKRACHOVALY ZA POSLEDNÍCH NĚKOLIK LET