Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jakarta: Devět mrtvých a 50 zraněných při explozích hotelů

Jakartou otřásly výbuchy ve dvou luxusních hotelích
Jakartou otřásly výbuchy ve dvou luxusních hotelích  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
17. července 2009
07:34

Nejméně devět lidí v pátek přišlo o život a 50 utrpělo zranění při bombových explozích ve dvou luxusních hotelech v centru indonéské metropole Jakartě.

Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení indonéského ministra bezpečnosti. Nejméně čtyři z obětí jsou cizinci. Rakouská agentura APA píše, že mezi oběťmi zřejmě nejsou občané zemí Evropské unie.

Bomby explodovaly v hotelech Ritz-Carlton a Marriott jen několik minut po sobě. Podle mluvčího jakartské policie jsou zřejmě všichni mrtví z hotelu Marriott.

Záchranné práce jsou v plném proudu a není vyloučeno, že bilance obětí bude dále stoupat. Zdravotníci hlásí desítky zraněných, z nichž nejméně 13 tvoří cizinci.

Policie okolnosti explozí vyšetřuje. Zatím se k činům nikdo nepřihlásil. Podle svědků bomby zřejmě explodovaly v přízemních restauracích obou hotelů. Nejprve vybuchla nálož v hotelu Marriott, zhruba pět minut poté se ozvala exploze z nedalekého Ritz-Carltonu. Svědci popsali, jak rozbité sklo z oken budov po detonacích zasypalo ulice.

Hotel Marriott v Jakartě se již v roce 2003 stal terčem útoku teroristické skupiny Jemaah Islamiyah. Tehdy zde při explozi zahynulo 12 lidí. V hotelu Ritz-Carlton měl příští týden pobývat anglický fotbalový tým Manchester United, který se do Jakarty chystal na exhibiční utkání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi