Informuje o tom páteční Právo. Občané ČR měli dosud možnost získat vízum na kanadské ambasádě ještě v den podání žádosti.

"Pracovníci kanadské ambasády najeli na zvláštní režim, aby podchytili prvotní nápor. Do pátku zrušili polední přestávky a žádosti o víza vyřizují od 8:30 do 15:30 hodin nepřetržitě. Většina žadatelů je tady již ráno a po obědě odchází s vízy," citoval Kováře list Právo. Podle českého zastupitele se od pondělka věci vrací do normálu a víza již nebude možné získat ve stejný den. "Snad jen s výjimkou opravdu nutných případů," dodal.

Od úterka požádaly více než tři stovky Čechů o kanadské vízum, které nově pro cestu do této severoamerické země potřebují. Češi usilují o to, aby víza vydávala i pražská ambasáda, Kanada tomu ale zatím nevyhověla. Velká většina lidí tak míří na kanadské velvyslanectví do Vídně, které víza vydává. Na zastupitelském úřadu v Praze lze sice podat žádost, pak je ale třeba čekat na víza několik dnů, protože tato žádost stejně putuje do Vídně. Mnozí žadatelé si stěžovali na stres spojený s novými pravidly.

Vízovou povinnost Kanada obnovila v úterý po necelých dvou letech. Důvodem je vzrůstající počet žadatelů o azyl původem z České republiky, zejména Romů. Česká vláda postup Ottawy odsoudila, zavedla vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů, odvolala vlastního velvyslance a s žádostí o podporu se obrátila na Evropskou unii. Švédsko, které nyní EU předsedá, případné zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí unie neodmítlo. Upozornilo ale na to, že návrh musí podat Evropská komise (EK). A ta vydá zprávu s reakcí na kanadská víza zřejmě až v září.