Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Brně unesli dítě závislé na heroinu!

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Foto Blesk – Alice Frischová, Vlaďka Hradská, Lucie Koubová, Václav Raufer)
Autor: ČTK, jos - 
16. července 2009
16:31

AKTUALIZOVÁNO: Čeští policisté ve středu večer zadrželi v Brně rodiče, kteří údajně unesli své několikatýdenní dítě, jež mělo zůstat v ústavní péči. Všichni tři pocházejí z Dánska. Chlapeček je v pořádku a jeho rodiče jsou zadrženi policií.

"Rodiče policisté zadrželi na jednom z brněnských sídlišť, když se večer kolem 18:00 vraceli z nákupu společně s dítětem," řekla mluvčí kriminální policie Pavla Kope Kriminalisté hned zavolali lékaře. "Měli jsme informaci z Dánska, že dítě je ohroženo na životě," dodala Kopecká.

Podle internetové verze dánského listu The Copenhagen Post matka dítěte v době těhotenství užívala drogy a dítě se jí narodilo se závislostí na heroinu. Proto bylo rozhodnuto, že zůstane v ústavu. Jeho rodiče se prý rozhodli jej proto unést.

Chlapeček, který dostal jméno Thor, se podle informací české policie narodil 23. června. Deset dnů na to se ho podle Kopecké rodiče údajně rozhodli unést. "Evropský zatykač byl vydán 7. července a 15. července jsme je zadrželi," řekla mluvčí.

V současné době je dítě v péči brněnských lékařů. V dětské nemocnici prodělalo mnoho vyšetření včetně toxikologického a výsledky dopadly velice dobře, řekla  Dagmar Zouharová z Fakultní nemocnice Brno. Dodala, že chlapec neměl ani opruzeniny. V zařízení zatím zůstane, byť to jeho zdravotní stav nevyžaduje.

"Prozatím nevíme, kdo má zákonné oprávnění dítě převzít," řekla. Podle Kopecké byl opatrovník, který by si měl chlapečka v ČR vyzvednout, v Dánsku již ustanoven. "Rodiče jsou v policejní cele a čekají, zda na ně nebude uvalena vydávací vazba," doplnila mluvčí. Podle ní hrozí v Dánsku rodičům za únos až osm let vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání