Toto prohlášení Mirka Topolánka by se dalo brát jako shovívavá replika otce, kterému je jasné, že adolescentní synové považují své taťky za trapné páprdy. Jenže z kontextu celého duálního rozhovoru, který třiapadesátiletý Mirek s šestnáctiletým Tomášem DNES poskytli, plyne, že to tak přímočaré nebude.

Na otázku, co jeden druhému nejvíc zazlívá, táta Topolánek praví, že mu na juniorovi nejvíc vadí slabá vůle. Podle něj je mladý hodně talentovaný, ale nedá tomu všechno. Je prý easy... Tím v podstatě elegantně říká, že je flink.

Junior Tomáš svou odpověď nijak diplomaticky nečechrá. Na tátovi ho nejvíc štve, jak se obléká. „Teda, nedá se říct, že by mě vysloveně štval, ale vadilo by mi třeba, když by si tuhle košili vzal do obleku,“ mudruje mladý Topolánek nad kostkovanou košilí, v níž oba pro noviny pózovali. A otec začne vychvalovat jeho vkus, stylistické instinkty...

Já jsem sice přesvědčena o pravdivosti rčení, že šaty dělají člověka. Jsou prvotní neverbální informací o našem vkusu, životním stylu. O tom, jací jsme, nebo bychom chtěli být. Nicméně odpověď Topolánka juniora je velmi tristní. To není protest estéta, ale poznámka povrchního kluka právem zařazovaného k tzv. zlaté mládeži.

Fotogalerie
1 fotografie


A otec Topolánek? Ten sice přiznává, že výsledky Tomáše v prvním ročníku gymnázia nejsou valné – na rozdíl od jeho sester vysokoškolaček. Hovoří, že mu příbuzní vyčítají, jak syna rozmazluje. Ale rovněž podotýká, že Tomáš zná cenu peněz, i když podle něj vyrostl v relativním (?) dostatku. A je mu jasné, že bez učení nikam nedojde... Zároveň právem dodává, že to syn nemá lehké. Ostatně jako každý adolescent, navíc dítě slavného a bohatého táty, který opustil za účasti médií rodinu.

Mirek Topolánek je zkrátka provinilým otcem a Tomáš prominentním vzdorujícím puberťákem, který si hraje na frajera s bodyguardy za zády. A s matkou se téměř nebaví. Středobodem jeho snahy jsou holky - jako u všech kluků. V případě Topolánka se jedná o modelky, večírkové hvězdičky a jeho snaha dostat se jim na kobylku je dojemně neohrabaná.

Životní styl zlaté mládeže se zkrátka stal Tomášovi evangeliem a za rok se v této sféře mnohému naučil. A nejen od svého guru, jednadvacetiletého Janka Bartošky. Pár rad mu jistě uštědřil i Marek Dalík, který mu občas na party dělá garde místo zaneprázdněného tatínka.

Rychlý (nejen) módní progres Tomáše Topolánka dokazují i snímky z předsilvestrovské party ve Špindlu, kam ho táta vzal. Vedle Janka Bartošky nebo mladého Charouze vypadá jak chlapec z penzionátu, který se konečně na horské chatě odvázal. O pár měsíců později se už prezentuje jako mladý playboy ve značkovém obleku. A nedávno, v módním klubu SaSaZu předvedl styl ukázkového frajera: kožená, trendy krátká bunda do pasu, úzké vlněné kalhoty, ohrnutý límec, nagelované vlasy. Černé brýle pilotky a nahrbená záda býčka, jenž se chystá k útoku... Fakt dost dobrý, vážení.

Jak chtěl Topolánek junior mercedes? Čtěte ZDE!

Mladý Topolánek je zkrátka v módě učenlivý, bystře kopírující kluk. Ale – byť s nadsázkou míněno – imagemakerem bych jej nenazývala. Mimochodem, pokud byl Tomáš coby tátův imagemaker autorem stylingu fotky k rozhovoru, tak mu dávám za pět. Bílé mokasíny, bílé džíny plus košile s růžovou mega kostkou vypadají velmi buransky. Proč si, Tomáši, tátu neoblékl do modelu, v kterém jsi machroval v SaSaZu? I tvůj otec má dlouhé nohy, které by se prodaly v úzkých nohavicích. A brýle pilotky by mu slušely. Proč si vás nestylizoval jako hochy z Top Gun? Bylo by to, jak vy říkáte, hustý. A táta by vypadal líp než v trenclích na prázdninových billboardech.