Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brusel se na nás vykašlal!

Letiště Praha-Ruzyně vypravilo první "vízový" let do Toronta
Letiště Praha-Ruzyně vypravilo první "vízový" let do Toronta  (Autor: Zbyněk Pecák, ilustrační foto)
Autor: ČTK, jh - 
16. července 2009
05:00

Kanada zavedla víza pro Čechy, ale stěžovat si můžeme tak akorát na lampárně. Bezprostřední reakce EU, která by měla solidárně zavést víza pro Kanaďany, byla: Nic takového! Až včera se na naši stranu postavilo Švédsko jako předsednická země.

Euroskeptici si včera mohli přisadit: K čemu je nám členství v EU, když poprvé došlo na lámání chleba a Brusel hodil Čechy přes palubu? „Jak dobře víte, Kanada se rozhodnout může. ČR se rozhodnout nemůže. Za nás se musí rozhodnout Brusel,“ zhodnotil to prezident Václav Klaus.

Česko už požádalo o použití tzv. "klauzule solidarity". Jenže to je v EU běh na dlouhou byrokratickou trať. Reakce tak může přijít nejdřív za půl roku. Evropská komise vydá zprávu podle svého šéfa José Barrosa zřejmě až v září. Má na to ale tři měsíce a stejně dlouhou dobu by pak ministři zemí EU posuzovali návrh solidárně víza zavést. Ale komise to také nemusí doporučit.

Pak by ČR zbývalo jediné: obrátit se na Evropský soudní dvůr ve Štrasburku. „Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Pro nás je však prioritní vyjednat podporu u našich evropských partnerů,“ řekl k možnému soudu mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka.

alzbeta59 ( 16. července 2009 16:54 )

Otazka a trosku matematiky >> proc rodina ktera bere socialni pridavky a nikdy nedelala, najednou potrebuje pasy? A kde tito lide berou penize na letenky??Mam pocit, ze takovato rodina ma mozna vic penez nez my nekteri dohromady Letenka do Toronta stoji podle dnesniho ceniku pro dva dospele jedno dite od 12-24 a jedno dite od 2-12 od 114 778 CZK do 282 583 CZK - letenka.letuska.cz ja delam a takove penize nemam. Uz vas napadlo, kdo to vlasne jede zadat azyl z duvodu ze je dsikriminovany? Jak muze nekdo rict ze je disriminovany a mit takoveto penie? To je to co nechapu. A dalsi vec >> kazda upchlicka zadost stoji Kanadu a jeji dane, ktere plati praujici lid $29,000 - coz je v prepoctu na ceske koruny 474,056.5 >> muj zdroj prevodu penez > http://coinmill.com/CAD_calculator.html#CAD=0 no a prevazne cesti romove vyplnili 3000 zadosti v loni. V roce 2005 kdyz byly visa tak jich bylo jeonm 5. takze mala matematika $29,000 x 3,000 = $87,000,000 a to jsou dolary - ano ctete dobre 87 milionu dolaru a to je prevedeno v ceskych korunach 1,422,169,114.5 jedna miliarda, ctyrista dvacet dva liliony a nejake drobne - to je hromada peniz prosetrovat falesne zadosti - disriminace - ted doufam aspon nekteri z vas pochopi, proc Kanada zavedla viza. Kanada si dokazala ze discriminace v Cesku neni, spocitala si kolik bude stat provereni 3000 uprchliku co uz v Kanade jsou a bylo levnejsi a rozumejsi zavest visa. Pochopitelne, mnoho Cechu se tim "vydrbano", ale co jineho ma Kanada delat? Co by asi udelala Ceska vlada, kdyby se jim do Ceska nasomrovalo 3000 lidi kterym se nechce delat - a co by jste delali vy - lidi kteri pracujete a platite dane?? Urcite by jste rvali aby se te zemi odkud tito "ekonomicti uprchlici" jsou zavedla povinna visa driv nez se zeme ekonomicky polozi a pujde na buben - nebo se mylim? Plus nezavedlo Cesko nekdy v 90. letech visa pro Rumuny a Bulhary aby se zabranilo prichodu nechtenych Romu?

zirafa ( 16. července 2009 14:42 )

od tebe to sedí, v každým příspěvku máš hrubky a chceš někoho kritizovat! Může se psát i president, tatare!

istyl ( 16. července 2009 10:19 )

ale tady je jasně vidět, jak bychom "dopadli", a nebo dopadnem, když náš president schválí Lisabonskou smlouvu. Každý se pak na nás vykašle a systém solidaity zase by fungoval jen u mocnějších. Nařízení, které je kolikrát jak padlé na hlavu, musíme zavádět okamžitě, ale mají-li se za nás ostatní okamžitě postavit- to né!!! Zavedení Canada víz, jen utvrdilo nerozhodnuté, nepodpořit Lisabonskou smlouvu. Ta je jen odebrání kompetencí státům.

bobina ( 16. července 2009 06:30 )

že my nemáme nikoho schopného,kdo by v Bruselu vyjednával. Všichni mají plná ústa toho,jak jsou schopní,ale skutek nějak utek. Pokud budeme do Bruselu volit politické mrtvoly a odloženinky typu Zahradil a jemu podobní,tak jako by Brusel pro nás nebyl.Jsou to lidé bez aschopností,politické iniciativy a hlavně nijak nevynikají,nikdo o nich neví,jen berou plat.

Zobrazit celou diskusi