I dnes někteří lidé ještě vyjíždějí do zahraničí bez zdravotního připojištění. Nám se nemůže nic stát, řeknou si. Určitě se ale vyplatí před cestou do zahraničí sjednat připojištění. Není to drahé a v případě nemoci vám to ušetří dost peněz. Cestovní pojištění pro čtyřčlennou rodinu na týdenní pobyt v zahraničí stojí od 352 Kč u pojišťovny Generali, 400 Kč u Uniqua, u AIG 560 Kč a u Kooperativy zaplatíte 864 Kč. Pojišťovny sestavily statistiku cen za úrazy a ošetření, které zaplatí nepojištění turisté v nejoblíbenějších přímořských destinacích. Jde např. o Řecko, Itálii, Chorvatsko, ale i Egypt a Turecko. Cena za ošetření běžně přesahuje sto padesát eur.

"Loni nepojištěná rodina v Řecku za dítě se zánětem středního ucha zaplatila přes třicet tisíc korun," říká Pavel Kratochvíl, který působil jako delegát v Bulharsku a Řecku.

366241:gallery:true:true

Zlomenina přijde pěkně draho

Jak je vidět i z tabulky, nejdráže vyjde ošetření zlomenin. "Například ošetření za zlomenou nohu na dovolené v Chorvatsku může klienta vyjít na více než padesát tisíc korun," potvrzuje Jaroslav Král. Jednoznačně nejčastějším onemocněním jsou naopak problémy střevní a se zažíváním. Delegát Petr Kolmann, který působí v Turecku, říká: "Často se setkávám s případy klientů, kteří polovinu dovolené stráví na hotelovém pokoji, v horším případě musí být i na několik dní hospitalizováni. Pokud nejsou pojištěni, stojí je i pár dnů v nemocnici hodně peněz." Přitom stačí dodržovat několik základních pravidel, která pomohou vyhnout se podobným problémům.

Pojištění odpovědnosti se vyplatí

Kromě zranění se však klienti mohou dostat do situace, kdy pojištěný zaviní škodu na zdraví či majetku jiné osoby. "Plnění v takových případech bývají velmi vysoká," potvrzuje Král. "Proto doporučujeme klientům pojištění odpovědnosti k cestovnímu pojištění před každou cestou uzavřít." Takové připojištění s limitem pojistného plnění pro škody na zdraví 1 milion Kč a pro škody na věci 500 tisíc Kč stojí 5 Kč za den.

Jak se vyhnout zažívacím problémům?

  • nejezte jídla připravovaná na ulici
  • pijte pouze balenou vodu s nepoškozeným originálním uzávěrem
  • ovoce či zeleninu omývejte balenou vodou
  • nedávejte si do vody led (led je připravován z místní vody z kohoutku)
  • z jídel si vybírejte ta, která prošla důkladnou tepelnou úpravou

Jak postupovat v případě onemocnění?

  • již před cestou se vybavte protiprůjmovými léky
  • omezte konzumaci tuků
  • dostatečně doplňujte tekutiny (nesycené balené vody)
  • pijte černý čaj