Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dům smrti na Slovensku: Za rok zde zemřelo 100 lidí

Autor: INT, vk - 
14. července 2009
17:56

Bez jídla, bez pomoci, v nedůstojných podmínkách... Tak umírali senioři na Slovensku. Pod »hlavičkou« občanského sdružení s názvem Teplo domova žili v třípokojovém domě, který vydával ředitel sdružení Jural Szebeni (46) za starobinec.

Skoro každý třetí den zde zemřel jeden člověk! Mnozí z nich umírali přímo v garáži. Otřesným případem se již zabývá policie. Domov však funguje dál...


„Lidé se k nám dostávají různě. Buď z léčeben dlouhodobě nemocných, nemocnice nebo jde o bezdomovce,“ vysvětluje Szebeni. Zařízení, které financuje z důchodů klientů, provozuje společně s manželkou Martou, bývalou zdravotní sestrou. Na pochybné zařízení, které funguje již šest let, upozornil i lékař Ĺubomír Ševčík, který již odevzdal na krajském zastupitelstvu jako »dar« stovku úmrtních listů. „Je to hnusná politika, chtějí nás zlikvidovat, je to absurdní,“ tvrdí Szebeni, který se proti tvrzení lékaře důrazně ohradil. Zvažuje, že na Ševčíka podá trestní oznámení za poškozování dobrého jména. To, že do zařízení nepustil hygieniky, zdůvodňuje tím, že to je jeho vlastní dům, kde má nájemníky. Momentálně zde žije 29 lidí.

„Jedná se o činnost fyzické osoby, která na podobné zařízení nikdy nedostala povolení. Starobinec funguje nelegálně,“ sdělila Alena Frtúsová, ředitelka Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví v Levicích. Do objektu se Frtúsová poprvé dostala minulý rok v doprovodu policie poté, co byla nařízena domovní prohlídka. Co k tomuto nařízení soud vedlo, odmítla ředitelka komentovat do té doby, nežli bude ukončeno vyšetřování. Případem se zabývá jak slovenská policie, tak i prokuratura. Musí prověřit všechny náležitosti. Je totiž možné, že se v domově důchodců prováděla nelegální eutanazie.

mirek355 ( 15. července 2009 14:48 )

Proč to policie a socialka nevyšetruje přeci neni možne aby tam za rok zemřelo 100 lidí

Zobrazit celou diskusi