Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zastupitelé zamítli odvolání Davida Ratha!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
14. července 2009
12:22

Středočeské ODS dnes nevyšel pokus o svržení Davida Ratha (ČSSD) z funkce hejtmana. Její návrh na Rathovo odvolání nenašel dostatečnou podporu krajských zastupitelů!

ODS má v zastupitelstvu 25 z celkového počtu 65 křesel. Návrh zařadit na program dnešního jednání hlasování o Rathovi podpořilo 22 z 61 přítomných zastupitelů. Proti jich bylo 34 a jeden se zdržel. Čtyři zastupitelé tudíž nehlasovali.

ODS tvrdí, že Rath začal své vládnutí personálními čistkami, brzdí investice a čerpání peněz EU, nerespektuje nařízení soudu týkající se regulačních poplatků a zhoršuje budování sociální sítě. Rath kritiku ODS odmítl. Uvedl, že opozice má právo na kritiku, ale měla by být věrohodná.

"Je to prázdná fráze, prázdné plácnutí do vody, je to asi totéž, jako kdybych řekl, že si Petr Bendl nečistí zuby," reagoval hejtman.

Rozhodnutí o tom, zda hlasovaní o Rathovi zařadit na program jednání, předcházela 1,5 hodiny trvající debata, při níž se hlavní aktéři - Rath a šéf středočeské ODS Bendl - vzájemně slovně napadali.

Bendl Rathovi mimo jiné vytkl, že po jeho nástupu do funkce odešla z krajského úřadu téměř stovka lidí. Jejich nástupci byli podle Bendla obsazováni do funkcí bez výběrového řízení, jen na základě stranické legitimace. Rath namítl, že také Bendl si ve funkci hejtmana přivedl na úřad své lidi a prováděl personální změny i na ministerstvu dopravy. "Kážete vodu, pijete víno," prohlásil.

Bendl Rathovi dále vytkl, že údajně zdvojnásobil odměny krajským funkcionářům, není schopen doložit desítky milionů korun vydaných na úhradu regulačních poplatků za pacienty krajských nemocnic a obchází nařízení soudu týkající se zdravotnických poplatků. Kritika ODS se týkala i šedesátimilionové dotace pro dostavbu školy v Hostivici u Prahy, kde má Rath bydliště a kde je zastupitelem.

Šéf krajské ODS dále kritizoval to, že kraj za Rathova vedení snížil podporu městům a obcím při čerpání peněz EU. Zatímco jim zavedl dvacetiprocentní spoluúčast, sobě ponechal 7,5 procenta. Rath reagoval slovy, že Bendl propásl příležitost, kdy mlčet. Podotkl, že dřívější vedení kraje vůbec do svých priorit nezařadilo například rekonstrukce domovů důchodců, zatímco štědře podporovalo podnikatelské projekty, kdy údajně posílalo evropské peníze do pětihvězdičkových hotelů.

Rath také odmítl kritiku, že narušuje budování sociální sítě. Cílem kraje podle něj v žádném případě není držet handicapované v ústavech, jak tvrdí opozice.

warumfernet ( 14. července 2009 19:34 )

I ty jeden bolševiku z Topolánkova - ale vycházka ti už v ústavu skončila. tak komu ji ukradl toho laptopa?

warumfernet ( 14. července 2009 18:44 )

Takové demagogické nesmysly, cos tady vyblil, může napsat jenom modrá muňka z Topolánkova. Neboj se, takovou progresivní daň pro zbohatlíky, jakou mají v Americe, ti tady Paroubek nezavede. A daně tady máš také menší než v Americe. A jestli tady někdo spolupracuje s KSČM, tak to je ODS !!! Kdo po všech těch průse... , ještě je schopen cokoliv uvěřít Topolánkově mafii, tak patří k nim nebo do Bohnic.

warumfernet ( 14. července 2009 13:34 )

ten Bende to je "Šibal Šibalovič - šibal všech modrejch muněk. Stát je pro tohoto modrouše dojná kráva - naštěstí na podzim odejde ODS konečně do věčných privatizačních lovišť...

warumfernet ( 14. července 2009 13:30 )

joel ( 14. července 2009 12:46 )

Mudr.David Rath do roka zemře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa