Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řidiče na silnici smrti Brno-Svitavy sleduje vrtulník

Autor: op, pes - 
13. července 2009
13:22

Chybující řidiči na tzv. silnici smrti Brno-Svitavy a na trase Brno-Tišnov mají v pondělí smůlu. Jejich prohřešky totiž zaznamená kamera policejního vrtulníku.

Ten dnes situaci na důležité komunikaci I-43 monitoruje a obrázky a informace předává pozemním hlídkám.

Policejní kontroly přicházejí na jihu Moravy po černém víkendu, kdy na silnicích v ČR zemřelo 11 lidí, z toho šest motorkářů.

„Vrtulník má zařízení, které přenáší obraz a data do policejního auta. Zaměříme se na rychlost a nedodržování předpisů. V akci je na Blanensku a Brněnsku sedm hlídek a radar v autě,“ prozradil Blesku policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Jeho kolegyně Iva Šebková uvedla, že v okrese Blansko budou policisté kontrolovat řidiče na trase Lipůvka-Letovice. „Máme i hlídky na dvou odbočkách kvůli tomu, kdyby řidiči chtěli zastavení po přestupku uniknout. Zaměříme se i na motorkáře, kteří na trase Brno-Svitavy nebezpečně předjíždějí, třeba na dvojité plné čáře!“ varuje policistka.

Strážci zákona vybrali ke kontrolám místa, kde se často bourá, například odbočku na Kuřim. „Všechny hlídky jsou napojené na vrtulník přes vysílačky. Z vrtulníku jsme schopní na vzdálenost dvou kilometrů zaznamenat i registrační značku auta. Obraz se z helikoptéry do policejního vozu přenášejí na vzdálenost deset kilometrů. Přestupky tedy odhalí právě vrtulník,“ uvedl dopravní policista Karel Neugebauer z okresu Brno-venkov.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi