Přivolejte policii
Platí to i tehdy, když se vám zdá škoda zanedbatelná. Kontaktní číslo ve většině evropských zemí je 112. Policisté havárii zdokumentují, čímž se vyhnete situaci, že druhý řidič, který před tím vinu přiznával, za pár dní změní názor. Potvrzení od policie potřebuje účastník nehody i při přejezdu hranic s havarovaným vozidlem.

Prostudujte si protokol
Policie udělá o nehodě záznam, který obsahuje její opis a většinou též určuje viníka. Podepisujte ho až tehdy, když mu dokonale rozumíte. Těžko budete potom doma vysvětlovat, že to, co jste vlastní rukou potvrdili, se ve skutečnosti stalo úplně jinak. Nezapomeňte si zapsat osobní údaje všech zúčastněných řidičů, majitelů aut i čísla jejich pojistek.

Volejte zákaznickou linku
Před cestou do zahraničí si poznačte číslo na zákaznickou linku vaší pojišťovně. Po telefonu se totiž kromě konzultace dá zabezpečit i tlumočení, pokud neovládáte jazyk země, kde jste havarovali. Přes linku si také ověřte, zda si můžete nechat vozidlo odtáhnout domů, nebo ho raději dát na místě opravit.

Kontaktujte pojišťovnu
To, že jste v zahraničí způsobili nehodu, máte povinnost do 30 dní písemně oznámit pojišťovně, se kterou máte uzavřené zákonné pojištění. U havarijního pojištění to musíte udělat bezodkladně. Uvědomte pojišťovnu i o tom, jestli si kolize vyžádala zásah hasičské jednotky nebo vyčištění vozovky.