Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nezaměstnanost roste: Teď je na 8 %, za rok hrozí až 10

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
12. července 2009
20:47

Nezaměstnanost v Česku v polovině roku vzrostla na osm procent z květnových 7,9 procenta. Podle oborníků poroste dál. V roce 2010 by mohla dosáhnout až 10 procent.

V nárůstu nezaměstnanosti se odráží hospodářská krize, podle analytiků však hlavní šok v podobě masového propouštění má český trh práce zřejmě již za sebou. Přesto míra nezaměstnanosti podle nich ještě poroste a příští rok by mohla dosáhnout deseti procent. Loni touto dobou byla nezaměstnanost pětiprocentní.

"Vysoký počet nově hlášených uchazečů o práci a klesající počet volných pracovních míst ukazuje, že propouštění v českých firmách pokračuje a vyhlídky na nové zakázky nedávají prostor k expanzi a nabírání lidí," podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Míra nezaměstnanosti již dva měsíce v řadě nenaplnila pesimistická očekávání, upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Tak dramatické zhoršování nezaměstnanosti, jakého jsme byli svědky během prvního čtvrtletí, je již za námi, když zejména situace v průmyslovém sektoru začíná vykazovat známky stabilizace," podotkl. Nezaměstnanost ale půjde podle jeho odhadu ještě zhruba rok nahoru a bude kulminovat pravděpodobně nad deseti procenty.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 42 okresů, nejvyšší byla stejně jako v předchozích měsících v okresech Most s 15,5 procenta, Karviná s 14,3, Bruntál s 13,6 a Šumperk, Česká Lípa a Děčín shodně s 13,2 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla tradičně v okresech Praha-východ s 2,6 procenta, v Praze se třemi procenty a v okrese Praha-západ s 3,1 procenta.

Odborníci dále poukazují na to, že počty volných pracovních míst se neustále snižují. Míra nezaměstnanosti podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové navíc nemluví příliš přesně o tom, jak snadno či naopak složitě se lidem hledá práce.

anka ( 12. července 2009 23:18 )

ano...byla povinnost pracovat a kdo mohl, ten se flakal......Nevim jak vy, ale ja radeji pracuji protoze chci, ne proto, ze musim...

gogo ( 12. července 2009 21:38 )

práci všem občanům včetně i všech odsouzených. Nepracovat bylo trestné. Dnes je tomu přesně naopak...

Zobrazit celou diskusi